Umjetnik

Drago Handanović već pola vijeka uljepšava Doboj

  • Извор: АТВ
  • 17.01.2022. 19:23

Pola vijeka Drago Handanović proveo je stvarajući u Doboju. Nema institucije, javne, niti zatvorene površine u tom gradu, koja ne nosi njegov pečat. Bista Miloša Kupresa, poznata skulptura bika, samo su neki od 25 javnih spomenikakoje je za 50 godina rada ostavio gradu.

„Radio sam sve što je trebalo Doboju iz oblasti likovne umjetnosti, za mene je uvijek prvo u životu društveni odnos prema sredini u kojoj živim, Doboj je mene stipendirao ovde je sve počelo“, rekao je Drago Handanović, umjetnik.

I počeci dobojske galerije vezani su za Handanovića. Proteklih 50 godina bio je selektor te ustanove i kako kažu najboji saradnik kojeg su imali.

„Njemu kao saradniku, kao selektoru, kao likovnom kritičaru, nikada nije bilo teško da na poziv, ako treba u roku od sat vremena dođe, pripremi kritiku recenziju potrudi se da postavi izložbu“, rekla je Lidija Žarić, direktor Centra za kulturu Doboj.

Nije mu bilo teško ni da, kad god to zatreba, pokrene grnčarsko kolo. Znanja, ali i savjete, nesebično je prenosio na đake i mlađe kolege. 

„Najbitniju lekciju sam naučio jako davno kada je Drago nešto bitno uradio i rekao, a to se ne može naći ni u jednom udžbeniku u knjizi, a to je dati vjetar u leđa svakom umjetniku“, rekao je Mišo Damjanović, likovni umjetnik.

Osim brojnih priznanja koje je donio u Doboj, Drago je gradu pored ostalog, ostavio i legat sa stotonu svojih radova. Biće smješten u aneksu dobojskog muzeja koji je u pripemi.

Тагови: