Selo Stožišta nadomak Bosanskog Grahova

"Hercegbosanske šume" bez dozvole grade put preko srpske imovine

  • Извор: АТВ
  • 30.07.2021. 19:33

U selo Stožišta nadomak Bosanskog Grahova prije pet dana ušle su mašine "Hercegbosanskih šuma". Probijaju put kojim će se izvlačiti posječena stabla iz okolnih šuma. Ne bi to ni bio problem da nisu počeli sa radovima na privatnoj imovini, bez dozvole vlasnika. Neki od prijeratnih mještana, koji sada žive u Stožiđštima i ljeti obilaze rodni kraj, kažu da ovo neće dozvoliti. Spremni su i na tužbe.

"Oni misle da se neće niko javiti i tamo su grdne pare u šumi.

Mislim da ćemo tužiti, na silu ne možemo ništa niti hoćemo. Oni rade na silu, ja neću", rekao je Đuro Radujko.

Sela oko Bosanskog Grahova pije rata su bila naseljena uglavnom Srbima. Danas skoro da ih i nema. Imovina onih koji su otišli sada se, kažu u Grahovu, i direktno otima. 

Na ovom mjestu gdje se nenajavaljeno gradi šumski put, prije 30-ak godina bile su livade. I danas je to privatno vlasništvo vlasnika koji žive po čitavom svijetu. O gradnji puta niko ih nije obavijestio.

I ne čudi da niko ništa ne zna, kaže Dane Šušnica. 

"Ovaj put se zove put interesa pojedinaca, kantona Federacije. Tvoje je, moje je, njegovo, ničije nije. Ali je naša zemlja. Nažalost, ljudi koji su protjerani za vrijeme rata protjerani su zbog rata. E sad nas tjeraju bez rata i uspjeli su, mislim da će uspjeti", kaže Dane.

Odgovor smo tražili i od Hercegbosanskih šuma. Odgovora na pitanja ko je dozvolio uzurpaciju privatne imovine raseljenih Srba i na osnovu koje odluke - nema. 

Načelnik Bosanskog Grahova kaže za ATV da se "ispod žita" uništava imovina raseljenih Srba. Ako im se neko od vlasnika zemlje preko koje se pravi put obrati, pomoći će. 

"Mi podržavamo mještane u njihovim zahtjevima da šumarija prestane sa tim radom, šumarija je napravila jedan pogrešan potez ne pitajući nikoga. Ići ćemo kod njih na razgovor, u šumariju, da vidimo možemo li posredovati i možemo li nešto napraviti da budu svi zadovoljni", kaže Uroš Đuran, načelnik opštine Bosansko Grahovo.

Do sada je probijeno dva kilometra nelegalnog puta. Kada put bude izgrađen strahuju od novog problema: cestu do sela, koju su sami izgradili, uništiće natovareni šleperi. Ionako je već nagrizao zub vremena.


Тагови:
  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.