Manastir Miloševac

Hiljade vjernika dočekuje patrijarha Porfirija u Prijedoru

  • 23.10.2021. 09:15

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služiće zajedno sa episkopom banjalučkim Jefremom svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Miloševac.

Kako javlja reporter ATV-a, hiljade vjernika stiglo je u manastir i još uvijek pristižu kako bi prisustvovali liturgriji.

Patrijarh srpski Porfirije nastavio je danas posjetu Eparhiji banjalučkoj, prvu zvaničnu otkako je izabran na mjesto poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Manastir u Čirkin Polju kod Prijedora posvećen je Pokrovu Presvete Bogorodice i njegova obnova počela je 2018. godine, a episkop banjalučki Јefrem je novembra iste godine osveštao temelje hrama.

Ovaj manastir se prvi put u literaturi pominje u šematizmu pravoslavne Mitropolije i arhidijaceze Mitropolije dabrobosanske 1884/85/86. godinu u kojem se navodi da je kod Prijedora bio pravoslavni manastir, gdje je sada ravnica obrasla šumom koja se naziva Kaluđersko polje.

Miloševac je stradao, kao i ostali manastiri na ovom području, tokom Austrijsko-turskog rata od 1683. do 1699. godine. Godine 2019. manastir je posjetio i blaženopočivši patrijarh Irinej.




  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм