Direktor Doma zdravlja Prijedor

Javor: Vrijeme je da kažemo kraj poplavama

  • Извор: СРНА
  • 29.11.2021. 15:43

Direktor Doma zdravlja u Prijedoru, Slobodan Javor, izjavio je da za 16 godina u Prijedoru gotovo ništa nije urađeno da se stanovništvo i imovina zaštite od poplava, što je nazvao poražavajućim, te istakao da se konačno može reći da se ide ka tome da se na priču o poplavama stavi tačka.

Javor je naveo da je DNS sve to vrijeme imao vlast u Prijedoru, ali i od 2013. do marta 2019. direktora "Voda Srpske", te upitao kako je moguće da niko nije pokušao da završi projekte zaštite od poplava, a "sve se drugo moglo kad je bilo ličnih interesa u slučaju DNS-a".

On je istakao da je dolaskom SNSD-a i koalicionih partnera na vlast u Prijedoru za nepunih godinu dana inicirano i održano desetak sastanaka, u Bijeljini, Banjaluci i Prijedoru, sa predstavnicima "Voda Srpske" i drugih republičkih institucija.

"Kako bismo Prijedor potpuno zaštitili od poplava, potrebno je uraditi niz pojedinačnih projekata. Ali, ono na čemu se mjesecima intenzivno radi je pokretanje projekata regulacije korita rječica Gomjenice i Miloševice", rekao je Javor novinarima u Prijedoru po obilasku mjernog mjesta za vodostaj Sane.

Vodostaj Sane danas je iznosio 395 centimetara ili za 25 centimetara manje od tačke na kojoj se proglašava prvi stepen odbrane od poplava.

"Kada sam vidio stanje na terenu, lično sam jutros kontaktirao direktora `Voda Srpske` i imam čvrsto obećanje i ono što mogu konačno da poručim građanima Prijedora je to da će tenderi za regulaciju ove dvije rječice konačno biti raspisani u januaru 2022. godine", naveo je Javor.

On je podsjetio da je od 3,2 miliona KM za regulaciju korita Miloševice obezbijeđeno iz kredita Evropske investicione banke i da taj projekat realizuju "Vode Srpske".

"Takođe, obezbijeđeno je 6,4 miliona KM za regulaciju četiri kilometra korita i toka Gomjenice. Ovaj projekat se realizuje posredstvom resornog ministarstva Vlade Republike Srpske iz kredita Svjetske banke, u okviru Programa integralnog razvoja koridora rijeka Save i Drine. Svi neophodni preduslovi su ispunjeni i konačno mogu da kažem da idemo korak po korak da stavimo tačku na priču o poplavama", dodao je Javor. 

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?