OŠ "Risto Proroković"

Kažnjeni učenici nevesinjske škole zbog vršnjačkog nasilja

  • Извор: РТРС
  • 08.12.2021. 12:44

Šestoro učenika nevesinjske Osnovne škole "Risto Proroković" kažnjeno je zbog počinjenog vršnjačkog nasilja disciplinskom mjerom premještanja iz centralne škole u područno odjeljenje, dok su za tri učenika izrečeni ukor direktora, ukor odjeljenskog vijeća i ukor odjeljenskog starješine.

Ovim učenicima je u skladu sa izrečenim vaspitno-disciplinskim mjerama smanjena ocjena iz vladanja, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

U saopštenju se napominje da je, prema nalogu Ministarstva, u školi inspekcijski nadzor izvršila Republička prosvjetna inspekcija, dok su stručno-pedagoški nadzor obavili inspektori-prosvjetni savjetnici iz Republičkog pedagoškog zavoda, koji su preporučili određene mjere sa ciljem sprečavanja, otkrivanja i suzbijanja nasilja među djecom i mladima.

Školi je preporučeno da pedagoško-psihološka služba izradi individualni plan podrške za sve učenike, učesnike u nasilju, kao i predavanja i radionice na temu vršnjačkog nasilja na časovima odjeljenske zajednice.

Preporučeno je i da odjeljenske starješine upoznaju sve učenike sa postupanjem u slučaju vršnjačkog nasilja, kao i da se održe roditeljski sastanci i sjednica Savjeta roditelja na kojima će se predočiti sve aktivnosti koje se čine na otklanjanju narušavanja ugleda škole.

- Zadatak vaspitno-obrazovnih ustanova je da, u saradnji sa roditeljima i učenicima, kontinuirano rade na stvaranju klime nulte tolerancije na nasilje. Ministarstvo je zatražilo od svih škola da intenziviraju aktivnosti na promociji nenasilne komunikacije, saradnje, međusobne tolerancije i uvažavanja, uz obavezno uključivanje učenika i njihovih roditelja - navela je ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Ona je naglasila da je od izuzetnog značaja postupanje vaspitno-obrazovnih institucija u svim slučajevima vršnjačkog nasilja i napomenula da je sprečavanje, otkrivanje i suzbijanje nasilja među djecom i mladima od opšteg društvenog interesa.

Trivićeva je istakla da osnovni cilj svima treba biti unapređenje društvene brige za dijete i njegovu zaštitu, te obezbjeđivanje potrebne pomoći u svim situacijama kada je dijete izloženo nekom od oblika vršnjačkog nasilja, tako što će se omogućiti adekvatna, blagovremena i kontinuirana reakcija škole kao vaspitno-obrazovne ustanove.


  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник