Dijabetičari

Mališani na edukaciji u "Banji Vrućici", kući pored znanja ponijeli i poklone

  • Извор: АТВ
  • 18.01.2022. 19:33

Senzore za mjerenje šećera u krvi dobila su djeca oboljela od dijabetesa u Prijedoru.

Osim toga, uz svoje drugare oboljele od astme, prošli su brojne radionice sa timom stručnjaka o zdravoj ishrani i pravilnom disanju.

„Sa senzorom je mnogo lakse, ne moramo se bosti u prste i to nam olaksava“, rekao je Konstantin Janjitović iz Prijedora.

„Naučio sam da disem tako sto kada udahnemo ispupcimo stomak, a kada izadhnemo da polako izdahnjujemo. Kada dobijemo napad astme to uradimo i lakse nam bude“, rekao je Aleksa Mišković iz Prijedora.

15 mališana iz Prijedora u „Banji Vrućici“ boravilo je sedam dana. Osim znanja, kući će ponijeti i poklone. Za sve je zaslužna IRB Republike Srpske. 

„Moraju znati da nikada ne smiju zaboraviti sa nekom hroničnom bolesti, da moraju mjeriti šećere i ne smiju zaboraviti određenu terapiju“, istakla je Snežana Čeko, edukator i viši medicinski radnik iz Prijedor.

„Ovaj put su u pitanju aparati koji mjere šećer bezbolno i paketići za asmatičare i određene stvari koje ce pomoci djeci dijabetičarima i astmatičarima. Ovaj put se IRB uključila kao odgovorna institucija“, rekao je Dražen Vrhovac, direktor IRB-a Republike Srpske.

Cilj projekta su edukacija, socijalizacija i rehabilitacija djece sa hroničnim oboljenjima. Projekat je omogućilo ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. 

„Imali su kurs o zdravoj ishrani sa doktoricom Jelačom, zatim su imali radionice sa psihologom u kojem su ucestvovala oba udruzenja“, Svetlana Čeko, predsjednica Udruženja dijabetičara Prijedor.

Iz prijedorskih Udruženja poručuju, sa sličnim projektima nastavljaju i u narednom periodu.  Socijalizacija i edukacija za djecu sa hroničnim oboljenjima su, kažu, od neprocjenjivog značaja.


Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.