Italija

Masovna upotreba droge za silovanje – prodaje se onlajn, popularna na privatnim žurkama

  • Извор: РТС
  • 19.01.2022. 09:04

Tečna, bez ukusa i mirisa, bez boje – GHB ili GBL je droga kojom je moguće omamiti žrtve do toga da izgube svijest a izaziva zavisnost tri do četiri puta više nego kada se radi o klasičnim drogama. Prodaja ove droge onlajn je drastično porasla, šalje se poštom i sve se više koristi na privatnim žurkama gdje je gosti namjerno konzumiraju ili u diskotekama i na svim onim mjestima gdje se služi piće u koje je moguće neprimjećeno staviti drogu a nakon toga i silovati žrtvu.

Posljednji prijavljeni slučaj silovanja u kojoj je žrtva bila drogirana protiv svoje volje, isplivao je na površinu prije par dana kada je američku studentkinju od 19 godina silovao tridesetogodišnjak koga je upoznala u jednom kafiću u kvartu Testačo u Rimu.

Kako je studentkinja Univeriziteta "Džon Kabot" ispričala policiji, probudila se sa nepoznatim muškarcem na sebi, ne znajući ni gdje se nalazi ni kako je tu dospjela. Jedino čega se jedva sjeća jeste da joj je ta osoba ponudila piće prethodne večeri u lokalu u koji je izašla sa drugaricom.

Djevojka je spavala skoro dva dana a policija traga za počiniocem koji je u međuvremenu nestao ukravši joj novac i nakit. Ljekarski pregled je potvrdio da je bila drogirana tzv. "drogom za silovanje" kao i da je imala seksualne odnose.

GBL ili GHB su savršene droge za silovatelje. Ne mogu da se otkriju, ne stvaraju trenutne fizičke reakcije, vrlo brzo nestaju iz organizma a osobe se ničega ne sjećaju.

"One su odlično sredstvo za savršen zločin", izjavio je za italijanske medije pukovnik Finansijske policije u borbi protiv narkotika, dodajući da se broj sajtova koji nude prodaju ove droge onlajn drastično uvećao.

Kako napominje, moguće ju je slati poštom, koristi se na žurkama, broj slučajeva se utrostručio u posljednje tri godine i vrlo je teško sprovoditi istrage u očekivanju pozitivnog ishoda.

Početkom novembra karabinjeri su uhapsili 39 osoba koje su uvezle ovu drogu u Italiju kao i sintetički heroin (fentanil), te mnoge druge droge koje se svrstavaju u "nove psihoaktivne supstance" koje je moguće kupiti u inostranstvu ili na dark vebu.

Ono na šta karabinjeri skreću pažnju jeste da nisu uhapšene samo osobe koje se inače bave kriminalnim radnjama već i zubari, advokati, nastavnice, zaposleni u banci, arhitekte.

U međunarodnoj istrazi Eurodžasta, Europola i Interpola utvrđeno je i da postoje određene rute putem kojih u Italiju stižu određeni tipovi droga: fentanil stiže iz Kanade, Poljske i Češke, GBL iz Kine, Holandije, Francuske i Hrvatske, benzodiazepam iz Holandije a heroin visoke koncentracije iz Velike Britanije i Njemačke. Na taj način je zaplijenjena droga čija je vrijednost oko 4.800.000 evra.


Šta su to droge "za silovanje"?

GBL (gama-butirolakton) i GHB (gama-hidroksibuterna kiselina često nazvana i tečnim ekstazijem) spadaju u sedative koji se sve više koriste u kriminalne svrhe kao što je silovanje osoba koje nisu pri svijesti ili nisu u stanju da potpuno vladaju sobom.

"Droge za silovanje" često se koriste na mnogim zabavama kao supstance koje omogućavaju relaksaciju, povećavaju želju za druženjem, socijalizacijom te seksualnu želju i mnoge osobe ih dobrovoljno koriste upravo iz tih razloga.

GHB je molekul koji je prirodno prisutan u centralnom nervnom sistemu a prvi ju je otkrio francuski biolog i ljekar Anri Labori 1960. godine. Sa fiziološke tačke gledišta, GHB je uključen u oslobađanje različitih neurotransmitera kao što su, na primjer, dopamin, serotonin i endogeni opioidi.

Polazeći od Laboriovih zapažanja i studija, GHB je počeo da se koristi kao sedativ, miorelaksant i hipnotički lijek, a kasnije u obliku natrijumove soli GHB (natrijum oksibat) - kao lijek za liječenje narkolepsije i zavisnosti od alkohola.

GBL (C4H6O2), druga supstanca koja se takođe generalno naziva "drogom za silovanje", metabolički je prekursor GHB-a (nakon uzimanja prolazi kroz biohemijski proces u telu koji ga pretvara u GHB). Ali on je takođe preteča i drugih supstanci u određenim hemijskim procesima – može se koristiti u industrijskoj proizvodnji rastvarača i proizvoda za skidanje farbe sa površina.

Iz tog razloga, u većini zemalja u kojima je posjedovanje GHB-a nelegalno, posjedovanje njegovog prekursora GBL-a nije, ali može biti kažnjeno u zavisnosti od destinacije, za neovlašćenu upotrebu. Ove supstance nemaju ni boju ni miris i lako se rastvaraju u vodi ili bilo kom drugom piću.

Osoba koja je konzumirala ovu drogu se osjeća relaksirano, ima povjerenja u osobe oko sebe, spušta sve inhibicione barijere a ukoliko uzme veliku količinu biva potpuno opijena 15 minuta do pola sata nakon uzimanja čiji efekat može da traje i do tri sata.

Doktorka Aneke Gudrijan koja je eskpert za opijate i istraživač na Odeljenju za psihijatriju centra "Arkin" u Holandiji izjavila je da ukoliko osoba uzme velike količine ove droge ima određenu vrstu amnezije koja joj onemogućava rekonstrukciju događaja.

"Ova droga interferira sa normalnim procesima vezanim za sjećanja. Na početku ima dejstvo poput anestetika, zatim izaziva rast dopamina koji je odgovoran za percepciju zabave i čini da se osjećamo dobro. Nakon toga osobe mogu da izgube svijest a kada dođu k sebi osjećaju pozitivan efekat dopamina i osjećaju se dobro i srećno iako su prije toga izgubili svijest".

Brzo se apsorbuju, brzo metabolizuju i eliminišu iz organizma pa su idealni za sve one koje imaju loše namjere prema drugim osobama. U vrlo visokim dozama mogu se identifikovati u krvi i nakon osam sati od uzimanja i u urinu i do 12 sati kasnije.

Od 1980-ih i prije nego što ga je u Sjedinjenim Državama zabranila Uprava za hranu i lijekove (FDA), GBL se neko vrijeme prodavao kao suplement, kao dodatak ishrani, kao prekursor GHB-a koji može da poveća lučenje hormona rasta povezanog sa spavanjem (GH). Ne tako rijetko je dolazilo i do preteranog korišćenja u bodibildingu.

U Italiji, na osnovu Konsolidovanog zakona o opojnim drogama i naknadnih izmjena i dopuna zakona iz 2014, i GBL i GHB su uključeni u tabelu benzodiazepina (klasa psihotropnih lijekova) među "narkotične i psihotropne supstance stavljene pod međunarodnu i nacionalnu kontrolu" i "povezane sa sistemom sankcionisanja za nedozvoljene upotrebe".

Iako se upotreba GBL-a i GHB-a u posljednje vrijeme često povezuje u medijima sa pričama o seksualnom zlostavljanju - koje spadaju u specifičnu anglosaksonsku seriju kršenja zakona favorizovanog dejstvom droga (drug facilitated crimes) – upotreba ovih supstanci u seksualnom nasilju je još uvijek rijetka u poređenju sa dokazanim drugim supstancama sa poznatim dejstvom i manje ih je teško naći u biološkim uzorcima (prvo etanol, zatim kanabinoidi, kokain, benzodiazepini i amfetamini).

Među poznatim efektima GHB-a, iako dosta variraju od osobe do osobe, primjećeni su i vrtoglavica, halucinacije, stanja konfuzije i teškoće u koordinaciji pokreta. Prijavljeni su i slučajevi mučnine, povraćanja, konvulzija i kolapsa, sve do kome i smrti, najčešće usljed interakcije sa visokim dozama alkohola ili drugih supstanci.

U Velikoj Britaniji je osuđen muškarac koji je silovao više od 40 osoba zahvaljujući korišćenju GHB-a.


"Chem-sex" žurke širom Italije

U Italiji je nazivaju 'Đina'. Nekoliko kapljica i zabava je zagarantovana. "Koristimo je na privatnim zabavama. Osjećaš se kao da sve možeš, svi su ti lijepi i simpatični. Ali jako je važna doza, moraš da doziraš kao da si hemičar, da paziš na formulu i brojeve a kasnije kao da si farmaceut, da se sjetiš u koliko si sati uzeo prvu dozu, koliko je vremena prošlo, da li je vrijeme za drugu", rekao je sagovornik italijanskog lista Espreso.

"Chem-sex" žurke su zabave koje traju najmanje 72 sata i u kojima se konzumiraju jedino seks i droga, i u stalnom porastu u posljednjih deset godina u svijetu.

Seksolog Filipo Marija Nimbi na Odeljenju dinamičke i kliničke psihologije Sapijenca u Rimu kaže da se u Milanu kao i u ostatku sjeverne Evrope se koriste metamfetamini i GHB dok se u Rimu na primjer koriste "bazične" droge poput kokaina ili kreka.

To je zato jer u Milano droga stiže sa sjevera a u Rim sa mediteranskog područja. Ove droge koristi generacija koja nije u stanju da ima seksualne odnose sa drugim osobama sem ako nije stimulisana drogama. Najviše je popularna među muškarcima tzv. MSM - men who have sex with men (Muškarci koji imaju seks sa muškarcima) jer otklanja sve odbrambene mehanizme.

Tajmer koji koristi sagovornik Espresa je bitan da ne bi otišli "predaleko" i predozirali se. Na čet aplikacijama osobe koje su zainteresovane za ovakvu vrstu zabave često stavljaju simbol dijamanta kao znak raspoznavanja.

Još uvijek nema dovoljno istraživanja o smrtnim slučajevima usled upotrebe ovih droga. Jedno od rijetkih istraživanja dolazi iz Velike Britanije sa londonskog Imperijal koledža koje je pokazalo da se smrt od ovih droga značajno uvećala između 2011. i 2015. godine. Tih godina je u Londonu umirala jedna osoba na svakih 12 dana.

Po istraživanju Evropskog koledža za neuropsihofarmakologiju, predoziranje GHB-om je jedan od najčešćih uzroka smrti od droge nakon heroina i kokaina.


Slamčica koja prepoznaje drogu

Ukoliko se nalazite u mjestu punom ljudi nikada ne ostavljajte vaše piće tako da ga nemate na vidiku. Ukoliko je moguće naručite piće u flaši, a ako to nije slučaj, posmatrajte dok vam ga konobar sipa.

Ne primajte piće koje vam šalju nepoznati. Tri američke studentkinje su usavršile slamčicu koja se naziva "smart straw" i koja u sebi ima dva testa koji mijenjaju boju u dodiru sa pićem u koje je stavljena droga.

Takva slamčica već postoji u Izraelu i napravili su je istraživači iz Tel Aviva još 2011. godine ali ove tri djevojke su je usavršile.

Za razliku od prvobitne slamčice ova je u mogućnosti da uradi dvostruki test te otkrije ne samo da li je u piće stavljen ketamin i GHB već i druge vrste droge.

Тагови: