Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske

Obuka za nastavnike i saradnike u osnovnim školama u oblasti medijske pismenosti

  • Извор: АТВ
  • 18.10.2021. 15:30

Savjetnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Željko Grebić otvorio je danas prvu grupu obuka za nastavnike i stručne saradnike u osnovnim školama u oblasti medijske pismenosti.

„Novo digitalno doba je puno izazova sa kojima se susrećemo u svakodnevnom životu. Nove tehnologije, pristup internetu, društvene mreže čine našu svakodnevicu vidljivijom, a našu djecu izloženijom. Cilj nam je iskoristiti najbolje od svega što nam moderne tehnologije pružaju, ali istovremeno da znamo na koji način da sebe i svoje najbliže zaštitimo od narušavanja privatnosti i bezbjednosti, lažnih vijesti, dezinformacija i manipulacija. Važno je da djecu motivišemo za upotrebu novih tehnologija, ali na mudar i odgovoran način“, izjavio je Grebić i dodao da su nastavnici važan resurs u ovoj borbi koju društvo u cjelini vodi. 

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragana Trninić ovim povodom je istakla značaj  medijske pismenosti i medijskog obrazovanja.

„Кod djece treba razvijati aktivan i odgovoran odnos prema medijima. Djecu treba naučiti svim pozitivnim i negativnim stranama medija, kako da potencijalno loš sadržaj izbjegnu, a iskoriste sve pozitivne kapacitete medija za kreativno izražavanje, komuniciranje, učenje i zabavu. Nastavnici treba da iskoriste vještine, stavove i znanje koje djeca već imaju i nadograde ga znanjem u učionici“, izjavila je Trninićeva i dodala da su obuke nastavnika u osnovnim školama iz medijske i informacione pismenosti veliki korak za medijsko obrazovanje nastavnika u Republici Srpskoj.

Prva grupa obuka realizuje se od 18. do 22. oktobra, a biće nastavljene i u narednom periodu. Obuka se realizuje u okviru projekta „Jačanje medijske pismenosti kod djece u Republici Srpskoj“ koju provodi Ministarstvo saobraćaja i veza, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture i Republičkog pedagoškog zavoda.  

Cilj obuka je jačanje kapaciteta osnovnih škola, te pružanje dodatnih znanja za rad sa učenicima  u oblasti medijske pismenosti kroz redovni, postojeći nastavni plan i program.


  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм