Sveta arhijerejska liturgija u manastiru Miloševac

Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku veliki blagoslov

  • Извор: РТРС
  • 23.10.2021. 12:11

Veliki broj vjernika okupio se danas u prijedorskom naselju Čirkin polje u manastiru Miloševac kako bi dočekali njegovu Svetost patrijarha srpskog Porfirija i prisustvovali prvoj liturgiji koju je služio patrijarh Porfirije zajedno sa episkopom banjalučkim Јefremom, uz sasluženjem više sveštenomonaha, sveštenika i đakona Srpske pravoslavne crkve.

Svečanosti, koja je upriličena povodom završetka građevinskih radova na manastiru i pokrivanja manastirskog konaka, prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, direktor Sekretarijata za vjere Dragan Davidović, predstavnici grada Prijedora i Banjaluke.

Na početku liturgije pročitano je pismo dobrodošlice patrijarhu u kojem se navodi "Neka današnja prva molitva u hramu bude blagosloveni uvod u novi početak davno započete duhovne misije ove svetinje"

U svojoj besjedi Njegova svetost, patrijarh srpski gospodin Porfirije, poručio je da je dolazak u Republiku Srpsku veliki blagoslov.

- Radost je velika služiti i moliti se sa onima koji imaju čistu dušu, sa onima koji imaju istinsku i pravu vjeru, a to jeste vjera vaša. I zato je za sve nas, odakle god da dolazimo, dolazak u Republiku Srpsku veliki blagoslov i utjeha - poručio je patrijarh Porfirije.

Istakao je nema ništa ljepše nego služiti u novim ili obnovljenim hramovima.

- Ništa nas ne može spriječiti da služimo Bogu i istini. Slutim da će ovaj još nedovršeni hram uskoro biti završen - dodao je patrijarh.

Na samom obodu Prijedora, u plodnoj i pitomoj ravnici, zvanoj Kaluđersko polje, nekada nalazio drevni manastir Miloševac, koji je, tokom austrijsko-turskog rata, poslije 1690. godine, u potpunosti razrušen.

Nakon 328 godina od njegovog rušenja, obnova manastira započeta je 2018. godine, a episkop banjalučki Јefrem je novembra iste godine osveštao temelje hrama.

Manastir Miloševac u Čirkin Polju kod Prijedora posvećen je Pokrovu Presvete Bogorodice.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић