"Minuti mogu spasiti život"

Prevencija moždanog udara: Besplatni pregledi u UKC-u do 19. novembra

  • Извор: АТВ
  • 29.10.2021. 10:12

Povodom Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara, osoblje Klinike za neurologiju UKC RS će danas zainteresovanim građanima na Trgu Krajine u Banjaluci mjeriti krvni pritisak i šećer u krvi i raditi skrining na nepravilni srčani rad.

Akcija će biti održana u periodu od 12 do 13 časova, kada će građanima još dijeliti letke i materijale u kojima se navode znakovi i simptomi moždanog udara i načini prevencije.

– Pridružite se obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara, kako bismo zajednički skrenuli pažnju javnosti da se dobrom prevencijom i smanjivanjem faktora rizika na koje možemo uticati, može u velikoj mjeri umanjiti mogućnost dobijanja moždanog udara- poručili su iz UKC.

Moždani udar se može dogoditi bilo kome, bez obzira na godine i pol i pogađa sve. U Republici Srpskoj ovo oboljenje poprima obrise epidemije.

– Prema našim podacima svake godine imamo oko 4.500 novooboljelih od moždanog udara. Primjećen je trend povećane učestalosti obolijevanja od moždanog udara kod osoba srednje životne dobi, od 40 do 60 godina, što se, na našim prostorima, pripisuje povećanom prisustvu stresa kao faktora rizika, rat i poratno teško ekonomsko stanje- napominju iz UKC.

Takođe, Udruženje neurologa Republike Srpske uz podršku Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i Klinike za neurologiju organizuje besplatne ultrazvučne preglede krvnih sudova glave i vrata sve do 19. novembra, a građani će moći besplatno i bez uputnice obaviti ovaj pregled u ambulantama Klinike za neurologiju u Južnom krilu UKC Republike Srpske, od 12 časova svakim radnim danom i vikendom.

Rano prepoznavanje znakova moždanog udara, slabost jedne strane tijela, smetnje sa govorom, “iskrivjena usta”, nerijetko pomućeno stanje svijesti, ponekad glavobolja, dezorjentisanost, te hitno liječenje u specijalizovanoj jedinici za moždani udar su od suštinske važnosti.

Moto ovogodišnje kampanje je: Minuti mogu spasiti život.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)