Runić: Drvarčani nemaju pravo ni na minimalnu zdravstvenu zaštitu

  • 27.03.2021. 13:10

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić izjavila je Srni da Drvarčani nemaju pravo na minimalnu zdravstvenu zaštitu i da probleme u zdravstvu treba rješavati sistemski.

Ona je navela da je sistem definisao zdravstvenu zaštitu u nadležnost kantona, čiji zavodi dobijaju uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje.

“U Drvaru ima više od 1.000 zaposlenih koji na mjesečnom nivou uplate dvostruko više nego što Zavod vrati nadležnom domu zdravlja. Postavlja se pitanje koga i šta finansiraju Drvarčani svojim doprinosima kad nemaju pravo na minimalnu zdravstvenu zaštitu”, naglasila je Runićeva.

Ona kaže da budžet siromašne opštine poput Drvara izdvaja mnogo više od zakonske obaveze za funkcionisanje Službe hitne pomoći Doma zdravlja Drvar.

“Angažmanom lokalne vlasti rekonstruisane su prostorije ove službe i nabavljena potrebna oprema. Isplaćen je i dio zaostalih primanja sa svim doprinosima koji su se opet slili u kanton i Federaciju”, ističe Runićeva.

Prema njenim riječima, lokalna vlast je svakodnevno u kontaktu sa donatorima i na taj način pokušava obezbijediti potrošnu zaštitnu opremu za drvarsku zdravstvenu ustanovu.

“Želim da iskažem punu podrška našim herojima-zdravstvenim radnicima u ostvarivanju prava koja im pripadaju jer su pošteno zaradili svoje plate”, navela je Runićeva povodom svakodnevnog jednočasovnog štrajka upozorenja kojim nezadovoljni radnici ove zdravstvene ustanove zahtijevaju isplatu plata, doprinosa i ostalih dugovanja, isplatu plata u punom iznosu, kao i retroaktivnu isplatu za rad na kovid odjeljenju za prošlu godinu.

Ministar zdravlja, rada, socijalne zaštite i izbjeglih Livanjskog kantona Momčilo Bajić rekao je ranije Srni da je sistematizacija u Domu zdravlja u Drvaru neophodna za dobar rad i poslovanje ove zdravstvene ustanove.

“Kada bude sprovedena sistematizacija, radnici će imati redovne plate”, poručio je Bajić.

Delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta istakao je da zdravstvenim radnicima u Drvaru treba obezbijediti jednokratnu pomoć od po 1.000 KM, a ne sistematizacijom ih otpuštati.

Vlada Srbije obezbijedila je 466.678 KM za rekonstrukciju i opremanje Službe hitne medicinske pomoći u Domu zdravlja u Drvaru.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић