Drvar

Runićevoj i Broćeti uručene arhijerejske pohvalnice

  • Извор: СРНА
  • 29.08.2021. 08:21

Načelniku opštine Drvar Dušici Runić i delegatu u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goranu Broćeti uručene su arhijerejske pohvalnice kao dobrotvorima Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u drvarskom selu Prekaja.

"Pomažemo naše bogomolje u skadu sa našim mogućnostima, jer Crkva je ta koja okuplja i daje snagu da se i ovim teškim vremenima borimo", rekla je u izjavi za Srnu Runićeva.

NJegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije sinoć je povodom Uspenja Presvete Bogorodice služio praznično večernje bogosluženje u hramu Prekaji, a prethodno je blagoslovio nove ikone na ikonostasu.

Vladika Sergije za Srnu kaže da je dugo godina prisutan u srpskom selu Prekaja, dodavši da je tu dolazio i kao monah iz manastira Rmanj.

"Živim zajedno sa ovim narodom, udišemo isti vazduh i jedemo isti hljeb, koliko god da je on gorak ili sladak. Crkva je ta koja okuplja svoj narod kako bi smo sačuvali dušu, identitet i običaje", rekao je vladika Sergije.

Večernjem bogosluženju prisustvovao je i zamjenik predsjedavajućeg Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić, koji je rodom iz sela Prekaja.

"Treba da se okupljamo u crkvi, ona treba da je u nama 365 dana jer smo samo tako jedinstveni", rekao je Špirić.

On je za Srnu istakao da su srpski povratnici u Livanjskom kantonu lak plijen onima, koji se ne raduju opstanku i ostanku Srba na svojim ognjištima.

"Samo zajedno, uz Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), bićemo jači", poručio je Špirić.

U svojoj besjedi vladika se osvrnuo na Praznik Uspenja Presvete Bogorodice i govorio o njenoj ljubavi koju je pokazala prema svijetu i cjelokupnom čovječanstvu, te se, stoga, slavi kao majka, ne samo Gospodnja, već svih ljudi.

Na večernem bogosluženju bili su brojni Drvarčani iz javnog i političkog života, prijatelji iz Republike Srpske i Srbije, kao i načelnici opština Glamoč, Bosansko Grahovo i Istočni Drvar.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић