Sve više djece nosi naočare sa dioptrijom i žali se na probleme sa vidom

  • Извор: АТВ
  • 18.01.2022. 15:10

Korištenje telefona, laptopa, tableta i ostale tehnologije postala je svakodnevnica i nešto bez čega ne bi mogli zamisliti dan. Ovo se posebno odrazilo na djecu koja sve više vremena provede ispred ekrana, umjesto u igri i druženju. Posljedica toga je da se sve više djece javlja sa oštećenjem vida.

Pitali smo stručnjake šta misle o ovom problemu.

Prema mišljenju oftalmologa dr Vinka Regode problem sa vidom može biti nasljedni problem ili prevelikim radom na blizinu.

„Kada su u pitanju djeca, najviše utiče to što djeca već tokom rane dobi, u predškolskom uzrastu provode više vremena na računaru ili telefonu, TV ili na neki drugi način naprežu oči što dovodi do određenog oštećenja“, rekao je za ATV portal Regoda.

Dodaje da raste taj negativan trend, te da se u posljednje vrijeme sve više roditelja žali doktorima kako njihova djeca imaju problema sa vidom.

Doktor Rada Noković iz Optike "Iris" ističe da često ni roditelj ne primijete kada im dijete ima problem sa vidom već da to bude obično neko sa strane ko primjeti da dijete previše približi telefon ili neki drugi uređaj svojim očima.

„Istina je da se nažalost sve više djece javlja sa problemom vida. Imamo slučajeva da djeca već sa tri ili četiri godine počinju da imaju neke smetnje. Prevelika konzumacija sadržaja na svim tim uređajima šteti očima“, kaže Noković.

Navodi da ni rodtelji nekad nisu svjesni da previše daju djeci da koriste telefone.

„Kada dođu kod nas na pregled i kada im savjetujemo da dijete previše napreže oči te da previše gleda laptop, tablet ili slične uređaje, oni tada u velikom slučaju krivicu prebace na dijete, a ne vide da su oni ti koji treba da im uvedu kontrole“, tvrdi ovaj oftalmolog.

Noković dodaje i da uvijek savjetuju građane da svojoj djeci do tri godine uopšte ne daju da gledaju sadržaje na telefonu, a malo starijoj djeci da se polako uvodi, ali uz velika ograničenja.

„Sve to utiče ne samo na vid nego i na koncentraciju. Čak i kada se dozvoli djetetu da koristi uređaje, poželjno je da to bude maksimalno pola sata u toku dana“, rekla je Noković.

Da je sve više djece koja nose naočare, potvrdili su nam i iz radnji koje se bave prodajom okvira za naočare i stakala, gdje su nam rekli da je ta pojava sve češća, te da će toga biti sve više.

Тагови:
  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије