Banjaluka

U UKC-u Srpske izvedena operacija aneurizme trbušne aorte: Složenim zahvatom spašen život

  • Извор: АТВ
  • 21.10.2021. 12:42

Ljekari Klinike za vaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) izveli su komplikovan operativni zahvat kod pacijenta M. D. (61) iz Bijeljine koji je imao vrlo neuobičajnu urođenu anomaliju tj. donja šuplja vena mu je bila sa lijeve strane trbušne aorte, saopštila je ova zdravstvena ustanova.

Kako su pojasnili u saopštenju, u 95 odsto slučajeva donja šuplja vena je sa desne strane aorte, što u ovom slučaju nije bilo tako. 

"Kompleksnost ove anomalije je to što je donja šuplja vena prelazila preko vrata aneurizme, a sama aneurizma je bila pod dvanaestopalačnim crijevom i pankreasom. Postojala je mogućnost da tokom zahvata dođe do povrede dvanaestopalačnog crijeva i pankreasa, što je potencionalno ugrožavalo pacijenta, tako da se radilo o jako tehnički zahtjevnoj operaciji", navodi se u saopštenju UKC RS.

Kako su dodaje važno je napomenuti da je pacijent imao vrlo rijedak slučaj da su umjesto jedne  postojale dvije odvojene bubrežne vene za lijevi bubreg, koje su direktno obje izlazile iz donje šuplje vene što bi u slučaju povrede tokom operacije dovelo pacijenta u  opasnost. 

"Da je tokom zahvata došlo do povrede jedne od vena bubrežna funkcija bi bila redukovana, što je zahvaljujući vještini i stručnosti naš tim uspio da izbjegne. Pored osnovne bolesti pacijent ima i hroničnu opstruktivnu bolest pluća, što je dodatno ovu operaciju činilo još složenijom, ali ljekarski tim je uspio da to odradi vrlo brzo i uspješno", pojašnjava se u saopštenju.

Načelnik Klinike za vaskularnu hirurgiju UKC Republike Srpske Milanko Maksić rekao je da se pacijent dobro osjeća, te da je ponosan na sebe i svoje kolege, asistente, instrumentarke i anesteziologe ističući da se ovakvi zahvati ne mogu bez njih uraditi. 

On je rekao da je ovo uspjeh cijelog UKC Republike Srpske.

Kako je naglasio cilj je ubuduće razvijati vaskularnu hirurgiju sa svakodnevnim operativnim programom, a posebno istakao činjenicu da stasavaju mladi ljudi i da treba u njih ulagati.

Pacijent je, kako se navodi u saopštenju UKC RS, imao samo riječi hvale za cijeli operativni tim na čelu sa Maksićem i rekao je da se osjeća odlično i da se raduje povratku u rodni grad i svojoj porodici, komšijama i prijateljima.

Operativni tim UKC Republike Srpske su činili prim. dr sc. med Milanko Maksić, dr Novak Vasić, dr Jelena Inđić-Ćetić, dr Momir Bobar, dr Jovan Markanović,  anesteziolog dr Siniša Mirković i instrumentarka Biljana Bojić.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.