Kancelarija za veterinarstvo

Bošković demantovao navode Šarovića i Stanića o obustavljanju izvoza mesa

  • Извор: СРНА
  • 09.09.2021. 14:00

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Saša Bošković demantovao je navode visokih zvaničnika Srpske demokratske stranke (SDS) u vezi sa obustavljanjem izvoza mesa iz BiH u Tursku, te onemogućavanjem izvoza mesa peradi iz Republike Srpske u FBiH.

Bošković je u izjavi za Srnu istakao da su predsjednik SDS-a Mirko Šarović i šef Kluba poslanika ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić juče istupili u javnost sa netačnom tvrdnjom da će zbog neusaglašenosti Zakona o veterinarstvu Republike Srpske, odnosno obrazaca koji se izdaju stočarima i poljoprivrednicima, sa zakonima/obrascima FBiH biti zaustavljen izvoz mesa u Tursku, kao i da će peradarima iz Srpske biti onemogućeno da izvoze svoje proizvode u FBiH.

"Takvi navodi nisu tačni, ne odgovaraju činjeničnom stanju i mogu dovesti u zabludu primarne proizvođače i prerađivače iz Republike Srpske i FBiH, ali i širu javnost u BiH", upozorio je Bošković.

Prema njegovim riječima, BiH je dozvoljen izvoz mesa goveda u Tursku u količini od 1.500 tona za 2021. godinu.

"Aktivnost u vezi sa izvozom mesa goveda započela je krajem juna ove godine. Do kraja avgusta izvršen je otkup i klanje 1.950 bikova, što znači da je ostvaren izvoz više od 500 tona mesa goveda. Od navedenog broja, bikova preko 90 odsto otkupa je izvršeno iz Republike Srpske, što predstavlja veoma važan korak u pomoći i razvoju poljoprivrede", naglasio je Bošković.

On je napomenuo da je Kancelarija za veterinarstvo BiH u junu 2017. godine, kada je upravo Šarović bio resorni ministar, donijela Uputstvo o sprovođenju postupka sertifikacije pošiljki mesa goveda u svrhu izvoza u Republiku Tursku, te da je navedeno uputstvo i dalje na snazi.

"Tim uputstvom je jasno propisano koja dokumentacija treba da prati životinje prilikom dopreme u klaonicu. Takođe, želim da naglasim da je dokumentacija, koja je pratila životinje prilikom dopreme u klaonicu, od 2017. godine do danas potpuno ista", poručio je Bošković.

On je naglasio da Kancelarija za veterinarstvo BiH redovno dobija izvještaje o broju otkupljenih grla goveda. 

Тагови: