Smanjenje isporuka nafte

Da li će OPEK+ umanjiti dostave crnog zlata zbog SAD?

  • Извор: Танјуг
  • 24.11.2021. 21:42

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, tzv. grupa OPEK+, za sada ne razmatra da pauzira povećanje isporuka zbog najave Sjedinjenih Država i još nekih zemalja da će u promet staviti dio nafte iz svojih strateških rezervi, rekla su tri izvora iz OPEK+ Rojtersu.

Pojedini tržišni analitičari su nagovijestili da bi OPEK mogao da napravi pauzu i da ne povećava prodaju nakon objave zemalja velikih potrošača da će staviti u promet naftu iz zaliha.

Vol Strit Žurnal je objavio danas da Saudijska Arabija i Rusija razmatraju takav potez, dok Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt nisu uvjereni da je pauza neophodna.

Tri druga izvora iz grupe OPEK+, iz zemalja koje su veliki proizvođači nafte, takođe su rekla da se takva diskusija vodi, navodi Rojters.

SAD i nekoliko drugih država dogovorile su se o koordinisanoj akciji puštanja u promet nafte iz državnih rezervi, nakon što nisu uspjele da ubijede OPEK da pumpa više "crnog zlata" zbog rasta cijena goriva, naročito u SAD, gdje se predsjednik Džo Bajden suočio s pojačanim pritiskom zbog visoke inflacije i padom rejtinga.

OPEK tvrdi da će se tržišta nafte uskoro suočiti s novom prezasićenošću ponude uprkos tome što se cijene nafte kreću ka najvišim nivoima od 2014. godine, iznad 85 dolara po barelu.

Grupa povećava isporuke za 400.000 barela dnevno svakog mjeseca kako bi postepeno nadoknadila rekordno smanjenje proizvodnje od prošle godine. Proizvodnja je trenutno za 3,8 miliona barela dnevno ispod nivoa prije lanjskog sunovrata cijena, zbog kojeg je donesena odluka o rezanju pumpanja.

OPEK i njeni saveznici, uključujući Rusiju, sastaće se sljedeće nedjelje da bi razgovarali o potražnji i dinamici isporuka nafte.

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)