Predsjednik Srbije

Vučić: Gasovod od Srbije do Banjaluke od strateške važnosti

  • Извор: СРНА
  • 23.10.2021. 22:07

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom razgovarao o tome kako da Srpska i Srbija izrade zajedničku platformu za razgovore sa potencijalnim partnerima iz EU i Rusije o izgradnji kraka gasovoda sa terotorije Srbije do Banjaluke.

Vučić je poručio da bi to značajno osnažilo privredu, ali i pomoglo domaćinstvima u Srpskoj.

On je dodao da bi gasovod do Banjaluke bio važan, jer je urađeno već 90 odsto eksproprijacije i za auto-put i za gasovod na dionicama Doboj - Vukosavlje, Vukosavlje - Brčko i Brčko - Bijeljina.

"To je strašno važno. Kada je rešena eksproprijacija onda je polaganje cevi neuporedivo lakše i neuporedivo brže i to je veliki strateški projekat i veoma značajan za budućnost Republike Srpske", rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je naglasio da je spreman da o tom pitanju razgovara i sa Sarajevom.

"Nadam se da će oni razumeti da to nije pitanje geopolitičkih igara već nasušna potrebe svih građana, industrije, svega drugog", rekao je Vučić i dodao da je Srbija, uprkos teškoj energetskoj krizi u Evropi i svijetu, sigurna jer je izgradila skup i zahtjevan gasovod.

On je kao važno istakao to da se završava izrada plansko-projektne dokumentacije za izgradnju aerodroma Trebinje.

"Sredstva su obezbeđena i idemo u eksproprijaciju zemljišta, rok za završetak je 2023. godina. Verujem da ćemo prve avione na trebinjskom aerodromu moći da vidimo pre kraja 2023. godine", rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, realizacija tog projekta trebalo bi da "podigne" cijelu Hercegovinu i da približi Trebinje kako Beogradu, tako i mnogim drugim evropskim i svjetskim centrima.

"Razgovarali smo o razvoju infrastrukture i o spajanju Srbije i Srpske i Srbije i BiH. U skladu sa tim očekujemo do kraja godine potpisivanje komercijalnog ugovora o izgradnji auto-puta od Sremske Rače do Bijeljine. To je velika stvar kako za Republiku Srpsku tako i za BiH", rekao je Vučić.

On je naveo da je zamolio Dodika da "razgovara sa kolegama u Sarajevu da se ubrza izgradnja auto-puta prema Sarajevu".

"Mi već radimo projektnu dokumentaciju za put Požega - Kotroman. Želim da kažem ljudima da je za nas važno da se 98 kilometara od Višegrada do Sarajeva uradi što pre", rekao je Vučić.

On je dodao da će Srbija uskoro potpisati ugovor o izgradnji puta Požega - Boljare, kako bi se spojili i sa Raškom oblašću.

"Time bismo spojili istočni deo Republike Srpske i BiH, Goražde, Istočno Sarajevo, Pale, ali i Sarajevo. Mislimo da bi ta vrsta spajanja između srpskog i bošnjačkog naroda bila veoma važna za razvoj", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da su se Dodik i on osvrnuli na to da ni sa jedne strane Drine nema normalnog puta koji spaja Republiku Srpsku i Srbiju.

"Mi planiramo da dodatno povećavamo snagu i intenzitet komunikacija i sa Republikom Srpskom i sa BiH", rekao je Vučić.

On je dodao da je sa Dodikom razgovarao i o ekonomskoj situaciji, pogotovo o nestašicama električne energije i upoznao ga da je sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom razgovarao o izgradnji nuklearne elektrane u Pakšuu, te da je Srbija spremna da bude manjinski vlasnik.

Vučić je rekao da je na sastanku bilo riječi i o pamndemiji virusa korona, te da niko nije zadovoljan odzivom na vakcinaciju, koji je nešto veći u Srbiji nego u Srpskoj.

"Ja sam Dodika obavestio da je Srbija, mislim prva u Evropi, odmah iza SAD i ako se ne varam Kanade, naručila MSD lekove koji su vrlo skupi. Naručili smo vrlo velike količine i jedan deo te količine, onog sekunda kada budemo dobili, očekujemo u drugoj polovini decembra, najkasnije početkom januara dostavićemo u Banjaluku, u Republiku Srpsku", rekao je predsjednik Srbije.

Тагови: