Mraz u Brazilu

Ključaće cijena kafe u jugoistočnoj Evropi

  • Извор: Новости.рс
  • 22.09.2021. 15:27

Šoljica domaće crne ili instant kafe biće skuplja za potrošače u Srbiji već krajem ove ili u prvom kvartalu naredne godine, saznaju "Novosti".

Tada će se uzastopni skok cijena sirove kafe na svjetskim berzama, koje iz mjeseca u mjesec bilježe nove rekorde, odraziti i na maloprodaju na našem tržištu. Ovo povećanje troškova, neće obradovati građane koji svakodnevno ispijaju svoj omiljeni napitak.

Do ovog poremećaja na globalnom nivou došlo je, jer su zbog nepovoljnih klimatskih uslova osušeni i oštećeni usjevi u zemljama koje su najveći proizvođači ovog zrna, posebno u Brazilu, ali i zbog okolnosti izazvanih pandemijom. Kao što su "Novosti" najavile još u julu, poskupljenje kafe u Srbiji treba očekivati kada se potroše zalihe koje su kod nas obezbijedili uvoznici i trgovci i počne nabavka novih količina po višoj cijeni.

Izvršna direktorka iz kompanije "Nestle" za jugoistočno tržište Atana Škalko, ističe da na globalnom nivou cena sirove kafe i dalje raste u odnosu na prošlu godinu i da će to uticati i na srpsko tržište.

"Usljed tih kretanja na svjetskom tržištu, krajem ove ili u prvom kvartalu 2022. godine očekujemo povećanje cijena u maloprodaji i u Srbiji", objašnjava Škalkova. 

"Glavni uzroci poskupljenja na globalnom nivou su smanjenje prinosa u zemljama najvećih proizvođača, kao i brojni problemi nastali usled pandemije, među kojima su i veći troškovi, otežana logistika, smanjenje radne snage, uticaj kursa i drugi faktori."

Koliko bi mogla da poskupi kafa u Srbiji, ne zna se još. Kompanije nisu voljne da se upuštaju u takve najave. Precizniju procjenu mogu da daju uvoznici i trgovci kada sklope ugovore za nabavku novih količina, ili oni koji su to već učinili. Treba imati u vidu da će na korekciju cijena uticati i ponašanje konkurencije i kupovna moć potrošača.

Međunarodna organizacija za kafu u svom posljednjem izvještaju za avgust, navodi da su u tom mjesecu cijene ove sirovine zabilježile deseti uzastopni rast od početka ove godine.

"Na to je uticala zabrinutost u vezi sa smanjenom ponudom zbog nepovoljnih klimatskih uslova u velikim zemljama proizvođačima i povećanje troškova prevoza, kao i ograničenja usled pandemije koja ometaju trgovinske tokove u Aziji",  navodi se u tom dokumentu. 

"Cijene arabike zabilježile su značajan rast, a kafe robuste umjeren. Zabrinutost u vezi sa količinom sledećeg brazilskog usjeva, pogoršana nedavnim mrazom, dovela je do rekordno velike nestabilnosti cijena na berzanskom tržištu.

Sedmogodišnji maksimum

Cijene sirovog zrna arabike porasle su za 50 odsto u posljednjih godinu dana, ocijenio je "Bloomberg" prošlog mjeseca u svojoj analizi.

"One su dostigle sedmogodišnji maksimum, nakon što su suša i mraz oštetili usjeve glavnom proizvođaču, Brazilu i nagovestili smanjivanje svjetskih zaliha za najmanje dve godine", navodi se u analizi. 

"Do rasta cijena dolazi i zbog visokih troškova prevoza i nedostatka transportnih kontejnera, što nastavlja da pogađa globalne lance snabdijevanja, smanjujući marže i podgrijevajući strah od inflacije."

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)