Vlada usvojila Prijedlog zakona

"Mijenja se kompletan sistem fiskalizacije"

  • Извор: СРНА
  • 02.12.2021. 14:52

Vlada Republike Srpske danas je na sjednici usvojila Prijedlog zakona o fiskalizaciji, kojim se u tehničkom smislu mijenja kompletan sistem dosadašnje fiskalizacije u Srpskoj koji traje od 2008. godine, izjavila je danas pomoćnik ministra finansija za fiskalni sistem Srpske Slobodanka Popović.

"Fiskalne kase koje su u upotrebi su tehnički prevaziđene i u određenom dijelu zbog tehničkih mana otežavaju i poslovanje. Novi sistem koji je predložen u tehničkom smislu neće otežavati poslovanje privrednih subjekata, a fiskalni račun iz novog sistema sadržaće `kju ar` kod čijim skeniranjem će svaki potrošač posredstvom aplikacije moći da provjeri da li je promet za koji je potrošio novac evidentiran u sistemu Republike Srpske", rekla je Popovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je naglasila da će za taj sistem, za šta je prema preliminarnim procjenama potrebno iz budžeta izdvojiti oko 50 miliona KM, Vlada snositi trošak za svakog poreskog obveznika da bi mogao ispoštovati odredbe zakona.

Popovićeva je istakla da je cilj tog sistema evidentiranje, odnosno registrovanje i praćenje kompletnog prometa robe i usluga u Srpskoj i suzbijanje sive zone u registrovanju prometa i usluga.

Popovićeva je navela i da poreski obveznici više neće morati da podnose pisani zahtjev Poreskoj upravi da bi se fiskalizovali, čekati poreskog inspektora da bi se fiskalizovali, pečaćenje fiskalne kase, jer je to sada u tehničkom smislu nepotrebno.

"Odobrenje svakog uređaja poreskog obveznika biće automatizovano kroz sistem Poreske uprave, a ti novi uređaji dostavljaju podatke Poreskoj upravi u realnom vremenu", dodala je Popovićeva.

Popovićeva je podsjetila da je Narodna skupština Srpske u septembru usvojila Nacrt zakona o fiskalizaciji i obavezala Ministarstvo finansija da sprovede javnu raspravu o tom aktu i to je učinjeno u saradnji sa Privrednom komorom. 

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.