Boris Pašalić

"Novo rukovodstvo ŠG Borja uspjelo da smanji akumulirane gubitke"

  • Извор: СРНА
  • 13.10.2021. 15:39

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić pohvalio je poslovanje novog rukovodstva Šumskog gazdinstva "Borja" Teslić koje je uspjelo da smanji akumulirane gubitke iz ranijeg perioda i podržao njihov rad.

"Do aprila ovdje smo imali gubitak veći od milion KM, a sada je on sveden na 250.000 KM i, ako sve bude u redu, do kraja godine vjerovatno će se desiti da se taj gubitak i potpuno eliminiše", rekao je Pašalić nakon što se sastao sa rukovodstvom Šumskog gazdinstva, lokalnim izvođačima radova u šumarstvu i drvoprerađivačima, a bio je prisutan i direktor "Šuma Srpske" Slaven Gojković.

Pašalić je rekao novinarima da je teslićko šumsko gazdinstvo primjer kako se stvari mogu popraviti domaćinskim upravljanjem i dobrom organizacijom, te poručio da će novoimenovani direktor Nenad Dušanić sa ekipom imati njegovu podršku.

"Cilj nam je da ovdje zadovoljimo domaće drvoprerađivače i one koji nisu iz Teslića i izvođače radova koji vrše uslugu sječe s obzirom da je to ciklus koji ne može jedan bez drugoga", naveo je Pašalić.

On je istakao da je prije Teslića posjetio i Šumsko gazdinstvo "Vrbanja" iz Kotor Varoša gdje se takođe popravilo stanje u odnosu na ranije, a sve to pokazuje da mjere Vlade, koja je postavila deset novih rukovodilaca, daje rezultate, te napomenuo da će se tako ponašati i u budućem periodu.

Direktor "Šuma Srpske" Slaven Gojković istakao je vidljiv napredak u teslićkom šumskom gazdinstvu, koje je nažalost i dalje opterećeno akumuliranim gubitkom iz ranijeg perioda od oko 6.000.000 KM.

"Direktor je, sa kolegama koje je okupio i svim radnicima, uspio da dug iz ranijeg perioda umanji za jedan mali procenat, ali to je proces koji će trajati duži period. Pretpostavka je najmanje tri godine će trajati da se gazdinstvo stavi na čvrste noge, ali je veoma dobro što se stalo sa kretanjem nizbrdo", naveo je Gojković.

Direktor Šumskog gazdinstva "Borja" Teslić Nenad Dušanić ocijenio je uspješnim današnji sastanak sa resornim ministrom, kojem je predočio probleme, a izdvojio je nedovoljan izvoza i sječu trupaca, kao i kišni period koji povlači i skraćenje radnog vremena.

"Pokušaćemo da izađemo sa 80.000 metara kubnih do kraja godine, što bi bilo oko 80 odsto izvršenja planirane proizvodnje", naveo je Dušanić i dodao da je uprava u međuvremenu uspjela da izmiri obaveze prema radnicima osim dijela sa doprinosima, kao i da je opštini Teslić uplaćena rata od 280.000 KM.

Mile Božić, direktor privrednog društva koje se bavi izvođenjem radova u šumarstvu "Javor" iz Teslića, ukazao je na dugogodišnji rascjep sa drvoprerađivačima i Šumskim gadinstvom "Borja", kao i da je zadovoljan što je ministar danas saslušao njihove probleme.

"Prvi puta od kako ja radim, a radim već 30 godina, imamo neko obećanje da će se nešto subvencionisati i pomoći ljudima koji se bave šumom, a imaju problem sa radnom snagom", rekao je Božić i upozorio da radnici napuštaju ovaj posao.

Тагови: