Radovan Višković

"Od Nove godine planiran novi zakon o fiskalizaciji čiji je cilj suzbijanje sive zone"

  • Извор: СРНА
  • 07.12.2021. 22:30

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je od Nove godine planiran novi zakon o fiskalizaciji čiji je cilj suzbijanje sive zone u Srpskoj, kao i da je moguće da dođe do rebalansa Budžeta u idućoj godini ukoliko se za tim pokaže potreba.

Govoreći o utvrđenom Prijedlogu budžeta Srpske za 2022. godinu u iznosu od četiri milijarde i 24 miliona KM, koji je za osam miliona KM veći od ovogodišnjeg rebalansa budžeta, Višković je rekao da je projekcija budžeta bazirana na realnom rastu BDP-a, realnom rastu prihoda na osnovu direktnih i indirektnih poreza, te kreditnom zaduženju oko 614 miliona KM koje je znatno manje nego u budžetu za ovu godinu.

Višković je rekao za RTRS da je planirana otplata kredita u idućoj godini oko 450 miliona KM.

Prema njegovim riječima, planirano je da indirektni porezi u narednoj godini rastu po stopi od šest odsto, a direktni po stopi od osam odsto.

Višković je naveo da je planirani deficit budžeta oko 210 miliona KM, dok je ova godina planirana da se završi sa deficitom od 115 miliona KM.

On je najavio da će Vlada Republike Srpske u narednom periodu nastaviti borbu sa sivom zonom, ističući da je od Nove godine planiran novi zakon o fiskalizaciji.

"Radićemo na tome da što više poslodavaca plaća poreze i doprinose na isplaćenu platu prema radniku, a ne na najnižu platu", naglasio je Višković.

On je rekao da bi Sindikat i Unija udruženja poslodavca kroz Ekonomsko-socijalni savjet trebalo da postignu dogovor o najnižoj plati u Srpskoj u idućoj godini, ističući da će, ukoliko se to ne desi do kraja ove godine, Vlada donijeti odluku o najnižoj plati koja će se primjenjivati od 1. januara 2022.

On je ponovio da je Vlada opredijeljenja za rasterećenje rada, povećanje plata, penzija, te davanja za boračke kategorije u idućoj godini.

"Očekujemo značajno povećanje plata svih zaposlenih u Republici Srpskoj u 2022. godini, dok plate radnika u javnom sektoru nominalno bi trebalo da porastu u prosjeku od 50 do 100 KM", istakao je Višković.

On je naveo da će za radnike u javnom sektoru koji imaju platu do 1.000 KM povećanje plate iznositi pet odsto, a za one koji imaju platu veću od 1.000 KM tri odsto.

Višković je rekao da će rasterećenjem rada, odnosno obaveza koje poslodavci plaćaju prema državi doći do smanjenja poreske stope sa 32,8 odsto na 31 odsto, ističući da se po tom osnovu država odriče oko 54 miliona KM u korist svih zaposlenih u Republici Srpskoj.

"Prelazimo sa neto na bruto obračun ličnih primanja, tako da će svih 275.000 zaposlenih radnika u Republici Srpskoj osjetiti povećanje primanja samo po tom osnovu", istakao je Višković.

On je rekao da u razgovorima sa poslovnom zajednicom ima obećanja da će i oni izdvojiti određena sredstva za povećanje plata svojih zaposlenih radnika.

Predsjednik Vlade Republike Srpske je rekao da je planirano izdvajanje u budžetu za iduću godinu za boračko-invalidski zaštitu u iznosu od 13 miliona KM, koje će se odnositi na povećanje ratnih i civilnih invalidnina, mjesečnog boračkog dodatka, banjskog liječenja.

Višković je naveo da će u Budžetu za iduću godinu biti povećane jednokratne naknade za porodilje u Srpskoj sa 250 KM na 500 KM, ističući da će naknada za prvo, drugo i četvrto dijete biti u iznosu od 97,20 KM na mjesečnom nivou, a koristići se do punoljetstva djeteta, dok će naknada za treće djete iznositi 190 KM.

Govoreći o investicijama, Višković je rekao da je Republika Srpska opredeljena za nastavak postojećih investicija i za nove investicije u Republici Srpskoj.

"Očekujemo da investitori zaposle nove radnike. U prvoj i drugoj godini investitori bi bili oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa, a poslodavac bi u ovom periodu plaćao samo lično primanje radniku", dodao je Višković.

Komentarišći zahtjev opozicije za sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske o pravima boraca, Višković je rekao da opozicija nije učestvovala u skupštinskoj raspravi kada se o ovoj temi govorilo na inicijativu skupštinskog Odbora za boračko-invalidsku zaštitu.

On je rekao da su predstavnici boračkih udruženja protiv održavanja posebne sjednice o ovoj temi, jer se radi o politikantstvu i pribavljanju jeftinih političkih poena od opozicije.

Komentarišući zahtjev sindikata javne uprave Republike Srpske za uvođenje instituta toplog obroka i regresa, Višković je rekao bi to iziskivalo izdvajanje dodatnih 150 miliona KM iz budžeta Republike Srpske.

"Ukoliko Vlada dođe u poziciju da ovaj novac obezbijedi rastom prihoda ili na neki drugi način, mi ćemo razgovarati sa sindikatom o tome", istakao je Višković.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, Višković je rekao da Republika Srpska trenutno nema namjeru da uvodi nikakve restrikcije u smislu zatvaranja i ograničavanja kretanja.

On je rekao da će u zavisnosti od epidemiološke situacije po ugledu na zemlje okruženja biti razmatrano uvođenje kovid propusnica o čemu će zdravstvena struka u narednom periodu davati mišljenje.

"U ovom momentu epidemiološka situacija ne zahtijeva da pribjegnemo nekim drastičnim mjerama koje bi se odrazile na ekonomske pokazatelje i ekonomska kretanja u Republici Srpskoj", istakao je Višković.

Višković je apelovao da građani Republike Srpske koji nisu vakcinisani, to urade i da svi skupa doprinesu da virus korona nestane.

"Republika Srpska ima dovoljno vakcina i sada je samo do nas kao pojedinca da damo svoj doprinos da korona virus što prije bude iza nas", zaključio je Višković.

On je reko da, uprkos pandemiji, Vlada Republike Srpske nije došla u poziciju da nijedno izdvajanje iz budžeta smanji, napominjući da se izdvajaju sredstva za pomoć privredi i zdravstvu.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.