Mogućnosti i izazovi privrednog razvoja Republike Srpske

Održana Prva investiciona konferencija IRBRS – Invest Srpska 2021

  • Извор: АТВ
  • 26.07.2021. 16:49

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske i Vlada Republike Srpske, u partnerstvu sa Prointerom ITSS, uspješno su organizovali i realizovali Prvu investicionu konferenciju IRBRS koja je ponudila sveobuhvatan uvid u mogućnosti i izazazove privrednog razvoja Republike Srpske.

Konferencija je privukla pažnju velikog broja učesnika iz javnog i privatnog sektora, akademske zajednice i partnerskih institucija Investiciono-razvojne banke iz regiona i šire, a teme kojima se bavila, pokazale su se izuzetno sadržajnim i aktuelnim.

Na svečanom otvaranjuKonferencije obratili su se: direktor Investiciono–razvojne banke gospodin Držen Vrhovac, Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije gospodin Nenad Popović, Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i Srpski član predsjedništava u BiH Milorad Dodik. U sklopu šest panel diskusija koje su se uspješno odvijale u toku tri dana konferencije učestvovali su visoki zvaničnici i predtsvnici iz Kine, Slovenije, Srbije i Republike Srpske.

S obzirom na ulogi i odgovornost Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Konferencija se bavila ocjenjivanjem mogućnostima finansiranja privrednog razvoja, a posebno iz perspektive nacionalnih razvojnih finansijskih institucija i mogućnosti korišćenja predprisutnih fondova Evropske unije kao izvorafinansiranje jedinica lokane samouprave sa ciljem ravnomjernog regionalnog razvoja Republike Srpske. 

Visoka očekivanja od Prve Investicione konferencije uspješno su ispunjena što svjedoče i zaključci koji kažu da Republika Srpska ima značajne mogućnosti da se afirmiše kao poželjna destinacija za investiranje jer su ključni pravci privrednog razvoja prepoznatiu stimulisanju investicija u oblastima obnovljivih izvora energije, poljoprivrede, IT industrije i turizma, digitalizaciji privređivanja i upravljanja, kao i kontinuiranom razvoju ljudskih resursa, te jačanju promocije investicionih potencijala Republike Srpske. 

Za postizanje ciljeva privrednog razvoja i potpunu transformaciju Republike Srpske u dinamičnu i otvorenu ekonomiju potreban je koordinisani napor i potpuna sinergija svih nosioca razvoja među kojima se, svojom ulogom, značajem i dosadašnjim rezultatima posebno izdvaja Investiciono-razvojna banka Republike Srpske. Neophodno je osigurati kontinuirano proaktivno djelovanje u odnosu na stvarna i potencijalna krizna stanja, kako bi se problemi pretvorili u izazove, a izazovi u konkretne razvojne prilike

Ovi zaključci poslužiće Vladi Srpske kao osnova za donošenje ekonomskih mjera i politika koje će doprinijeti unapređenju ekonomskog ambijenta, kao i podsticanju daljeg privrednog razvoja Republike Srpske. Investiciono-razvojna banka Republike Srpske ima namjeru da ovaj događaj preraste u redovnu godišnju konferenciju na kojoj bi se razmjenjivala viđenja i izvodili relevantni zaključci omogućnostima u pravcima privrednog rasta i razvoja Republike Srpske, a posebno u kontekstu aktuelnih dešavanja i izazova, odnosno prijetnji i prilika za dostizanje ovih ciljeva.