Potpisan koncesioni ugovor za solarnu elektranu u Bileći

  • 14.07.2020. 16:15

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor privrednog društva "Enerdži fajnensing tim SE" (Energy Financing Team SE) iz Bileće Ranko Čokorilo potpisali su danas u Banjaluci ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje solarne elektrane na području bilećke opštine.

Ovom privrednom društvu Vlada Republike Srpske je u aprilu dodijelila koncesiju za izgradnju i korištenje solarne elektrane na području opštine Bileća, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske.

"Koncesija je dodijeljena na period od 50 godina, a period projektovanja i izgradnje će se realizovati u periodu tri godine", navedeno je u saopštenju.

Iz resornog ministarstva su pojasnili da je ugovorom o koncesiji definisana instalisana snaga solarne elektrane sa fotonaponskim ćelijama od 60 megavata, sa planiranom godišnjom proizvodnjom od 84 gigavatčasa, a koncesionar će tokom koncesije proizvedenu električnu energiju prodavati na tržištu, uključujući i pravo izvoza.

"Koncesionar će, u skladu sa ugovorom, nakon izgradnje solarne elektrane, u budžet Republike Srpske, plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055 KM po kilovatčasu, od čega će 95 odsto sredstava biti usmjereno u budžet opštine Bileća", precizirano je u saopštenju.

Koncesionar je prije potpisivanja koncesionog ugovora u budžet Republike Srpske uplatio jednokratnu naknadu od 700.000 KM.

Ukupna procijenjena vrijednost investicije za realizaciju projekta u periodu trajanja koncesije iznosi 104.361.649 KM.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.