Primorana da koristi mazut

Potpuno nezamislivo se događa: Francuska troši 130 miliona evra na dan da bi izbjegla restrikcije

  • 21.12.2021. 17:21

Zvuči gotovo nevjerovatan podatak da je uz angažman i svih rezervnih kapaciteta Francuska imala dnevni energetski deficit od prosječnih 11 900 MWh/h, to jest preko 285 000 MWh za današnji dan.

Sa realizovanom cijenom od EUR 452/MWh na tamošnjoj berzi električne energije, da bi održala stabilno snabdijevanje Francuska je samo za današnji dan morala da izdvoji blizu 130 miliona evra. 

Francuska je na korak od uvođenja ovako drastičnih mjera. Jedna od najbogatijih zemalja u Evropi primorana je da koristi mazut kako bi uspjela da pokrije svoje energetske potrebe.

Ono što je bilo potpuno nezamislivo ipak se na kraju desilo, a to je da zemlja kao što je Francuska koja ima 56 nuklearnih elektrana je primorana da koristi mazut za proizvodnju električne energije.

Prema podacima operatora prenosnog sistema Francuska je pribjegla i spaljivanju mazuta u čak četiri elektrane, kako bi namirila potrebe domaćeg tržišta: u Briniliju, Dirinjonu, Vaireju i Montereau. Ovaj potez ukazuje na dubinu energetske krize u kojoj se nalazi jedna od najmoćnijih evropskih ekonomija.

Da je situacija alarmantna, upozorila je francuska ministarka ekologije Barbara Pompili najavljujući da bi privreda mogla da bude prva na udaru.

– Imamo spremnu odredbu o sporazumnom prekidu isporuke električne energije velikim industrijskim potrošačima u vršnim satima – kazala je Pompili, objašnjavajući mjere koje Vlada Francuske preduzima kako bi obijezbedila sprječavanje eventualnih širih restrikcija za stanovništvo ove zemlje, pišu Novosti.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)