Republika Srpska

Privreda se oporavlja, raste broj osnovanih preduzeća

  • Извор: АТВ
  • 16.01.2022. 19:20

Privreda Republike Srpske se oporavlja, broj osnovanih preduzeća raste. 2021. godine otvoreno je novih 856, što je 155 više firmi u odnosu na 2020. u kojoj je pandemija uzela svoj danak. I to nisu jedine pozitivne brojke, pokazuju podaci APIF-a.

"Manje je preduzeća i koji su završili u likvidaciji, pa je prošle godine taj broj iznosio 38, dok se 2020. godine 91 firma našla u likvidaciji. Broj brisanih, odnosno ugašenih preduzeća nije se značajno mijenjao tokom 2021. godine u odnosu na godinu ranije kada je bilo oko 300 preduzeća", kažu iz Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge.

Manje je preduzeća i koji su završili u likvidaciji, pa je prošle godine taj broj iznosio 38, dok se 2020. godine 91 firma našla u likvidaciji. Broj brisanih, odnosno ugašenih preduzeća nije se značajno mijenjao tokom 2021. godine u odnosu na godinu ranije kada je bilo oko 300 preduzeća.

"Kada je došlo da pandemije i neizvjesne godine, oni koji su planirali otvoriti preduzeća sačekali su, s obzirom da niko nije mogao predvidjeti u kakvoj ćemo se situaciji nalaziti. Zbog toga je 2021. godina bila godina oporavka koju je većina investitora prepoznala kao pravo vrijeme za otvaranje posla i samim tim se odlučili za registraciju preduzeća", rekao je Vladimir Blagojević, portparol privredne komore Republike Srpske. 

Preduzetnici i investitori u Srpskoj u povoljnijem su položaju od komšija iz regiona, jer su troškovi registracije poslovnih subjekata dosta niži. Skraćene su i procedure, pa budući preduzetnici ne moraju šetati od jedne do druge institucije i od šaltera do šaltera. Sve je to samo dio pozitivne preduzetničke klime. 

"Imamo veći broj preduzeća koja rade, veći broj radnika koji rade, u odnosu na godinu prije,dvije ili tri, što znači da imamo veću ekonomiju. Tu je uvijek dobro gledati i odnos između privatnog i javnog sektora, a to se može vidjeti na statistici da privatni sektor povećava broj zaposlenih. Mi imamo rekordan broj zaposlenih u privatnom sektoru", rekao je Saša Stevanović, član Fiskalnog savjeta Republike Srpske.

Očekuje se da ova godina donese još bolje rezultate. Procjene su da ekonomski rast koji je sada tri do četiri odsto, dostigne šest, što će za sobom vući i veći profit preduzeća, kažu iz Fiskalnog savjeta. 

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.