Berzanski pokazatelji

Ruski potez "potapa" cijene nafte

  • 11.06.2018. 17:12

Cijena nafte je nastavila da pada zbog rastuće proizvodnje u Rusiji i najveće eksploatacije tog energenta u SAD u više od tri godine.

Cijena naftnih fjučersa je danas pala za 1,1 odsto u Njujorku poslije tri nedjelje uzastopnog pada.

Američka "laka" nafta WTI za julsku isporuku je pojeftinila za 69 centi na 65,05 dolara za barel u Njujorku. Ukupan obim trgovanja je bio za oko 17 odsto ispod 100-dnevnog prosjeka. 

Cijena sjevernomorske nafte "brent" za avgustovske isporuke pala je za 72 centa na 75,74 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, prenosi njujorška agencija "Blumberg". 

Proizvodnja nafte u Rusiji je porasla na 11,1 milion barela dnevno početkom juna, što je više u odnosu na proizvodnju od tek nešto ispod 11 miliona barela dnevno tokom najvećeg dijela maja i iznad nivoa dogovorenog sa članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK). 

U međuvremenu, broj naftnih bušotina u SAD je porastao, što ukazuje na to da će proizvodnja, koja je već na rekordnom nivou od 10,8 miliona barela dnevno, nastaviti da raste. 

Cijena nafte je blizu dvomjesečnog minimuma, nakon što su Saudijska Arabija i Rusija nagovijestile povećanje proizvodnje u drugoj polovini godine kako bi neutralisale potencijalne prekide u isporukama iz Irana i Venecuele. 

Članice OPEK-a i države koje to nisu su u januaru prošle godine dogovorile smanjenje proizvodnje s ciljem stabilizacije globalnog tržišta nafte.

Тагови: