Prepolovljen rod

Skaču cijene kafe u Republici Srpskoj

  • Извор: Глас Српске
  • 30.09.2021. 08:09

Skok cijena kafe na svjetskom tržištu već od sutra osjetiće i stanovnici Republike Srpske, koji će za ovaj proizvod morati da izdvoje oko deset odsto više novca.

Ni tu nije kraj mukama potrošača jer bi cijene kafe, kako navode proizvođači, mogle nastaviti i dalje rasti, a glavni krivac za to su skuplji transport, nepovoljni klimatski uslovi u Brazilu, koji su prepolovili ovogodišnji rod, ali i pandemija virusa korona.

Direktor pržionice kafe “Minea” iz Gradiške Momčilo Banjac za “Glas Srpske” kaže da je cijena minasa, vrste kafe koja se najviše uvozi za domaćinstvo, u istom periodu lani koštala 1.500 dolara po toni, dok je sada 4.000 dolara po toni.

"Kafa je na svjetskom tržištu znatno poskupjela u posljednjih osam mjeseci, što je nametnulo poskupljenja i kod nas, tako da od 1. oktobra potrošače očekuju više cijene mljevene kafe",  kazao je Banjac.

Kako dodaje, očekuje se i drugi talas poskupljenja, jer je cijena kafe na svjetskom tržištu "otišla u nebo", a i dolar koji diktira kretanja sirovine na svjetskom tržištu je skočio.

"Kada se sabere situacija sa sušom u Vijetnamu, snijegom i mrazom u Brazilu i veliko poskupljenje prevoza, sve skupa odražava se na cijenu",  ističe Banjac.

Iz trgovačkog lanca "Frukta trejd" iz Dervente, koji proizvodi i pakuje "RD kafu", poručuju da su im zalihe pri kraju i da je neminovno da će doći do poskupljenja kafe.

Oni koji radije piju kafu u kafićima za sada ne treba da brinu jer su cijene već visoke, pa kako priznaju i sami ugostitelji, nema smisla da ih povećavaju.

"Ionako kafa već košta dvije marke u većini lokala, a ponegdje i 2,5 KM. Svako poskupljenje negativno utiče na promet. To je maksimum koji naše tržište i naša kupovna moć mogu podnijeti, mislim da neće biti novih poskupljenja", rekao je predsjednik Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva "Horeka" Dalibor Šajić.

Iz Udruženje građana "ToPeer" iz Doboja poručuju da građani Srpske teško podnose konstantna poskupljenja, a pogotovo kada je riječ o proizvodima koji se stalno koriste, što je upravo i kafa. 

"Ekonomska kriza koja je proizvedena samom pandemijom u kojoj se nalazimo skoro dvije godine nametnula je potrošačima velike troškove u svim sferama", rekla je u ime Udruženja građana "ToPeer" Nataša Đorđić.

Da cijena kafe konstantno raste pokazuju i podaci Zavoda za statistiku RS, prema kojima je kilogram ovog proizvoda prošlog mjeseca koštao 12,96, a prije pet godina 12,32 KM.

Uvoz i izvoz

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), BiH je za osam mjeseci ove godine uvezla 14,64 miliona kilograma kafe u vrijednosti od 56,87 miliona KM.

"U istom periodu lani uvezeno je 14,007 miliona kilograma kafe u vrijednosti od oko 52,93  miliona maraka", naveli su u UIO.

Prema njihovim podacima, BiH je za osam mjeseci ove godine izvezla kafe u vrijednosti od oko 809.000  KM.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана