Obudovac

Vitomir Knežević očekuje prinos od 150 tona jabuka

  • Извор: СРНА
  • 25.08.2021. 09:28

Vitomir Knežević iz Obudovca, koji proizvodi šest sorti jabuka na četiri hektara, očekuje prinose do 150 tona ove godine, iako je bila sušna i teška.

Ovaj domaćin, osim jabuka, uzgaja i šljivu na pola hektara, a berba uskoro treba da počne i voće će biti skladišteno u dvije hladnjače od po 80 i 60 tona koje posjeduje.

Knežević ovih dana planira da izradi i "anti pro" sistem za orošavanje koji štiti voćke od mraza i poboljša boju u jabuci u sortama crvene boje.

On je u izjavi Srni istakao da je godina bila sušna i teška, da je trebalo natjerati jabuku da raste, ali da je uspio zahvaljujući mehanizaciji koju ima i primjenjujući sve agrotehničke mjere.

"Najvažnije je primijeniti sve agrotehničke mjere, plodno zemljište i pristupačnost vodi. Primijenio sam ih sve - navodnjavanje, protivgradna i sada 'antipro' sistem, to je što tehnologija poznaje kod nas danas", rekao je Knežević.

On je naveo da ima oko 12.000 stabla na četiri hektara, a rodnost je u punom jeku, negdje oko 25 kilograma po sadnici.

"Iako se još od 2009. godine bavim voćarstvom, voćnjak koji je star tri godine daće prinos prve klase 18 kilograma jabuka", rekao je Knežević i istakao da ima i zasad jabuke od jeseni 2020. godine koji je rodio.

On je naveo da je zemljište u Posavini pristupačno, da ima vode i da ima sve uslove za proizvodnju voća, te da ga plasira u markete jer mu je dosta bolja cijena nego da prodaje hladnjačarima.

Knežević kaže da su mu podsticajima mnogo pomogli opština Šamac i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, koji su prepoznali ovu granu poljoprivrede koja je još u povitku, ali ima perspektivu na ovom području.

"Opština daje podsticaje na godišnjem nivou po kilogramu proizvedenog voća, a Ministarstvo poljoprivrede za podizanje protivgradnog sistema podsticaje od 30 odsto od onog što smo uložili. Jedini problem je nedostatak radne snage", navodi Knežević.

Voćar Dragan Mitrović kaže da se tri godine bavi voćarstvom na pola hektara po uzoru na Kneževića, te da mu savjeti i iskustvo puno pomažu.

"Mlad sam proizvođač i na osnovu saradnje sa Vitomirom i njegovim iskustvom i savjetima zadovoljan sam kako teče proces proizvodnje", rekao je Mitrović.

On je naveo da u narednih 10 dana kreće sa berbom sorte "Gala", za mjesec sa "Ajdaredom" i tako dalje.

"Zadovoljan sam rodom i kvalitetom. Očekujem više od 20 tona na pola hektara kvalitetnog roda prve klase jabuke", naveo je Mitrović.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.