Tomislav Momirović

"Želimo da i Srpska bude dio investicionog talasa u kojem se nalazi Srbija"

  • Извор: Бањалука.нет
  • 21.07.2021. 14:16

Aerodrom Trebinje je izuzetno važan infrastrukturni projekat koji će donijeti mnogo benefita građanima i privredi u Trebinju i Hercegovini, kao i cijeloj istočnoj BiH, ali i čitavom regionu, rekao je u intervjuu za Banjaluka.net Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije.

“Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture formiralo je Radnu grupu koja je zadužena za koordinaciju, kontrolu i praćenje aktivnosti izgradnje ovog aerodroma. Određena je lokacija budućeg aerodroma „Trebinje“, koja se nalazi na 14 km od grada.

Trenutno je u izradi planski dokument koji bi, zajedno sa eksproprijacijom zemljišta, trebao da se završi do kraja tekuće godine, a glavni projekat, koji je neophodan za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju aerodroma, bi trebao da se završi početkom naredne godine. Nakon izrade navedenih dokumenata steći će se uslovi za početak građevinskih radova na izgradnji aerodroma”, kaže Momirović.


Koliko imate pomoć i podršku lokalnih i institucija Republike Srpske u realizaciji tog projekta?

Podršku na realizaciji ovog značajnog projekta pružaju Vlada Republike Srpske, Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, kao i veliki broj drugih nadležnih institucija. U prethodnom periodu sam u više navrata imao zajedničke sastanke sa kolegama ministrima iz Republike Srpske, a sve sa ciljem da se ubrza realizacija jednog ovako važnog projekta za građane Republike Srpske. Moram da podvučem da Srbija i Srpska imaju veoma dobre i kvalitetne odnose i u posljednjih nekoliko godina zajedno realizuju mnoge projekte. Mi dijelimo zajedničku istoriju, dijelimo bratske veze. Naša budućnost je nerazdvojiva, jako smo povezani i tako ćemo nastupati i ubuduće.


Srbija finasira i realiziju izgradnju dijela autoputa i novog mosta preko Save na Rači i spajanje sa Bijeljinom. Kad se očekuje inteviziranje izgradnje autputa od Rače prema Bijeljini?

Srbija se nalazi u izuzetno velikom investicionom ciklusu, gdje investira milijarde u auto-puteve, pruge, vazdušne luke i vodni saobraćaj. Želimo da i Republika Srpska bude dio tog investicionog talasa i zato ćemo podržati gradnju auto-puta od Rače prema Bijeljini, kao i mnoge druge zajedničke projekte. Uvjeren sam da ćemo do kraja ove ili početkom naredne godine spojiti Bijeljinu sa Koridorom 10 i Srbijom, a onda da jedan krak ide od Bijeljine prema Banjaluci, a drugi prema Sarajevu.


Za građane Republike Srpske, ali i čitave BiH, je životno važna realizacija projekta povezivanjem autoputem Beograda i Sarajeva. Ogromno zalaganje Vlade Srbije i predsjednika Vučića je regionalno prepoznata za realizaciju ovog projekta. Koliko za Srbiju znači ovaj projekat i kako napreduje njegova realizacija?

Značaj izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo, preko dva pravca od Kuzmina i Sremske Rače prema Bijeljini i drugom od Požege prema Kotromanu, je nemjerljiv za oba naroda, a nudi i jednu potpuno novu dimenziju povezanosti čitavog region. Kroz inicijativu predsjednika Aleksandra Vučića, naš strateški interes je ,,Mini Šengen” – integracija, uvezivanje i ekonomski rast cijelog regiona.

Vlada Republike Srbije i ministarstvo koje predstavljam zalažu se za politiku bez barijera, gdje postoji nesmetan protok ljudi i roba između država u regionu. Da bismo to ostvarili u praksi potrebno je da gradimo moderne puteve i železnice, jer je to jedini način da dodatno razvijemo naše ekonomije, dovedemo nove investitore i pomognemo našim kompanijama da povećaju svoj promet ka regionu i državama EU.


Srbija je zahvaljujući politici predsjednika Vučiča ali i Vlade Srbije danas u regiji jedno veliko gradilište od infrastrukturnih do investicionih projekata. Koji su projekti po Vama trenutno prioritetni koji realizuje Vaše ministarstvo?

Srbija je nakon sprovedene fiskalne konsolidacije predsjednika Aleksandra Vučića postavila temelje za izgradnju velikih infrastrukturnih projekata koje mi danas realizujemo. Srbija je danas najveće gradilište u Jugoistočnoj Evropi gde se trenutno projektuje i gradi preko 1000 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica. Vrijednost investicija u saobraćajnu infrastrukturu je oko 23 milijarde evra.

Projekti koje mi danas realizujemo će omogućiti građanima Srbije bezbjedan, brz i moderan put prema svim značajnijim urbanim i poslovnim centrima u zemlji i prema svim komšijama u regionu, a privredi da lako i tačno obavlja transport. To su Moravski koridor, kao najmoderniji auto-put u ovom dijelu Evrope, koji će povezati istok sa zapadom zemlje i biti saobraćajna kičma Srbije.

Gradimo brzu saobraćajnicu Ruma – Šabac – Loznica koja će dodatno spojiti dva bratska naroda u Srbiji i Republici Srpskoj, kao i auto-put Sremska Rača – Kuzmin koji će doprineti povezivanju sa regionom i jačanje privrednih kapaciteta gradova u blizini ovog putnog pravca. Završetkom auto puta “Miloš Veliki” od Beograda do Požege potpuno ćemo promeniti ekonomsku budućnost Zapadne Srbije i nastaviti auto-putem od Požege do Boljara i Crne Gore, kao i putnim pravcem od Požege ka Kotromanu i dalje prema Sarajevu.

Pored saobraćajne infrastrukture Srbija će u naredne dvije godine investirati pola milijarde evra u razvoj vodnog saobraćaja i vodnih koridora. Nakon decenija tavorenja pokrenuli smo ozbiljne projekte kojima ćemo železnički sektor vratiti na staze stare slave. Projekat izgradnje brze pruge Beograd – Novi Sad će potpuno izmijeniti percepciju srpskih željeznica, gdje će najmoderniji vozovi saobraćati 200 km/h. Srbija umrežena putevima i autouptevima, sa rekonstruisanim prugama i inoviranim lukama na Dunavu i Savi, biće potpuno drugačija zemlja od one kakvu poznajemo poslednjih dvadeset ili trideset godina.


Planirate li posjetu Republici Srpskoj?

 Naravno. Prije samo dva mjeseca sam sa saradnicima bio u Istočnom Sarajevu povodom zajеdničkе sеdnicе Vlada Rеpublikе Srbijе i Rеpublikе Srpskе. Održali smo nekoliko izuzetno konstruktivnih sastanaka. U kontaktu sam sa kolegama iz Republike Srpske i već sada dogovaramo naredne susrete vezane za praćenje realizacije trenutnih zajedničkih infrastrukturnih projekata. U Srpskoj se uvek osjetim sjajno i zaista sam srećan kada imam priliku da sa našom braćom i prijatelji razgovaram o unapređenju infrastrukture i ekonomskog položaja naša dva bratska naroda.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник