Brčko

Direktor optužen da je preko preduzeća izmirio lični kredit

  • Извор: Агенције
  • 07.12.2021. 15:28

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv Velibora Blagojevića zbog sumnje da je iskorištavanjem direktorskog položaja u preduzeću NNV Prom d.o.o. pribavio sebi imovinsku korist veću od 50.000 KM.

Pedesettrogodišnjem Veliboru Blagojeviću stavljeno je na teret da je, u namjeri da izbjegne izmirenje kreditnog duga prema Novoj Banci a.d. Banjaluka, kao direktor preduzeća NNV Prom zaključio ugovor kojim je to preduzeće pristupilo dugu Blagojevića kao fizičke osobe u toj banci.

"Na taj način banka mu je zatvorila dug, a on je oslobođen svih obaveza iz ugovora o dugoročnom kreditu, čime mu je pribavljena imovinska korist u iznosu od 222.798,55 KM", navodi se u optužnici.

Kako je time kao fizička osoba postao obveznik uplate poreza na dohodak u iznosu od 22.279,86 KM, a nije podnio godišnju poresku prijavu, izbjegavši tako plaćanje poreza, Blagojević je optužen i za krivično djelo poreske utaje.

"Usto, optužnica protiv njega odnosi se i na neplaćanje poreza zloupotrebom funkcija u preduzeću Interijer za koje je, sumnja se, izbjegao plaćanje doprinosa za zdravstveno osiguranje u iznosu od 42.495,03 KM. On je, naime, optužen da je tokom prinudne naplate ovog javnog prihoda, potraživanja Interijera u iznosu od 100.000 KM ustupio preduzeću Lenjo, čiji je takođe bio direktor, onemogućivši tako Distriktu Brčko naplatu doprinosa", naveli su iz brčanskog tužilaštva.

Nastavljajući procesuiranje korupcije i privrednog kriminala, Tužilaštvo distrikta optužilo je Blagojevića, u skladu s Krivičnim zakonom Brčko distrikta BiH, za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, poreske utaje i neplaćanja poreza.

Kako smisao učinjenog krivičnog djela proizilazi iz njegovog odobrenja, koje je dao kao direktor NNV Prom d.o.o. Brčko, za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja istovremeno s Blagojevićem optužena je i ova pravna osoba. Pošto je podignuta, optužnica je u cjelosti potvrđena pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.