Nastavak suđenja za ubistvo Krunića i Pavlovića

Tragovi baruta pronađeni na odjeći Kovačevića i Balda

  • 28.10.2020. 16:00

"Tragovi baruta pronađeni su na odjeći ubijenog napadača Željka Kovačevića i optuženog Emilija Balda", potvrdila je vještak Ljiljana Vasić Dakić u nastavku suđenja za ubistvo Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića.

Na odjeći Željka Kovačevića koja je vještačena pronađen je veći broj barutnih čestica posebno na jakni i na kačketu.

Na nekim odjevnim predmetima vještačenje nije bilo moguće jer je bilo mnogo krvi, potvrdila je Vasić Dakić.

Manji broj čestica za koje se pretpostavlja da mogu poticati od barutnih ostataka pronađen je i na odjeći i obući Emilija Balda koja se našla na vještačenju.  

Treći nalaz kojim se vještak bavio odnosio se na šake, lice i nadlanice Emija Blada. Uzorak sa njegovih šaka uzet je dan nakon ubistva, a utvrđeno je da postoji manji broj čestica koje mogu poticati od baruta.

Ipak, ono što vještačenjem nije bilo moguće utvrditi jeste da li su te čestice nastale pucanjem, držanjem oružja ili prenosom.

Međutim, vještak je pojasnila da ukoliko su nastale direktno pucanjem, čestice se uglavnom nalaze na kažiprstu, palcu i nadlanici.

Polemike u sudnici bilo je i o tome kako se sa sigurnošću može tvrditi da je riječ o česticama baruta, a ne o česticama koje potiču od nečega drugog što se može naći u prirodi, a sadrži iste čestice.

Razlika je u pojavnom obliku i jasno se mogu razlikovati, pojasnila je vještak Vasić Dakić i dodala da nema sumnje da se u nalazima koje je vještačila radi o barutu.

Na vještačenje advokati odbrane imali su prigovor. Po njihovom mišljenju metoda kojom je rađeno vještačenje nije pouzdana.

Na današnjem ročištu trebalo je da govori i vještak iz Slovenije i to o podudarnostima između deponovanih vozila za koje se pretpostavlja da pripadaju jednom od optuženih i vozila sa video nadzora.

Zbog epidemiološke situacije, njegov dolazak nije bio moguć, pa bi se o tom nalazu trebalo govoti na narednom ročištu i to putem video linka.

Slaviša Krunić i njegov član obezbjedjenja ubijeni su prošle godine.

U razmjeni vatre ubijen je jedan od napadača, Željko Kovačević.

Benediju Đukanoviću i Emiliu Baldu stavlja se na teret da su zajedno sa njim pripemali i organizovali ovaj zločin.

Rodoljub Gajić optužen je da im je u svemu tome pomogao i to dok je radio kao obezbjeđenje supruge i djece ubijenog Krunića. 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.