Ubijeno 43. mještana

Obilježeno 27 godina od stradanja Srba u Jabuci

  • 23.07.2019. 19:34

U fočanskoj Jabuci, podno Jahorine, u jednom danu sa geografske karte izbrisano je 18 srpskih sela.

Muslimanska vojska iz Goražda, 23. jula 1992. godine, ušla je u dubinu srpske teritorije i na kućnom pragu svirepo ubila 43-oje mještana, popalila kuće i pomoćne objekte i do temelja srušila pravoslavnu crkvu.

Najmlađa žrtva bio je trinaestogodišnji Novo Elez, a milosti nije bilo ni za starice - slijepu Milku Kovač i nepokretnu Zorku Simović. Ubijen je i partizanski heroj sa Sutjeske i Sremskog fronta Miloš Vuković.

"Marko stric, on je imao 90 i nešto godina, ubijen je isto tu iznad sela. Žene stare, jedna je bila slijepa, jedna neporektna, i njih su u kolibi našli i zapalili", kaže Neđo Mastilo, svjedok zločina. 

"Žrtve su bile izmasakrirane, upisivana su slova "U" i razni inicijali, klali su ih, iživljavali se na djeci, palili su nepokretne i slijepe, jednom rječju, ništa nisi štedjeli", kaže Ljubiša Simović, svjedok zločina.

Poznata su imena zločinaca koji su predvodili napad na Jabuku. Preživjeli mještani godinama su davali izjave istržanim organima Srpske i BiH, ali pravosuđe još ćuti. Predmet je iz Trebinja prošle godine proslijeđen u Tužilaštvu BiH.

"Izjave su proslijeđene njima u tužilaštvo, ali to je već skoro godina dana, nema nikakvog pomaka, niti ko zove niti konatktira. Nadam se da će se istrajati u ovome da bar pozove neko na sud neke od počinilaca zločina", kaže Simović.

Kada je Dejtonskim sporazumom Jabuka pripala Federaciji BiH, posmrtni ostaci srpskih žrtava ekshumirani su i preneseni na groblje Božovac u Foči. U Jabuci danas gotovo da nema srpske duše, a Jabučani raseljeni širom vaseljene i ove godine okupiće se na Preobraženje Gospodnje, kada će kod spomenika u porti obnovljene crkve biti služen parastosos jabučkim mučenicima. 

Тагови:
  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија