Slovenija

Demonstranti u Ljubljani laserom povrijedili oko pilotu helikoptera

  • Извор: СРНА
  • 14.10.2021. 18:20

Slovenačka policija saopštila je da je tokom protesta protiv kovid mjera u Ljubljani nepromišljenom upotrebom lasera oštećeno oko pilotu helikoptera.

Riječ je o helikopteru kojim su nadgledani okupljeni na protestu protiv kovid mjera na Trgu Republike u Ljubljani.

Predstavnik ljubljanske policije Aleksandra Golec istakla je da je osvjetljavanje aviona i helikoptera laserima dugogodišnji problem, prenosi slovenačko "Delo".

Ona je istakla da lasere često koriste maloljetnici, kojima su ih roditelji kupili kao igračke, dok odrasli korisnici vjerovatno nisu ni svjesni da svjetlosni snop usmjeren na avion može izazvati zasljepljivanje cijele posade odbijanjem zraka u kabini.

"U ekstremnim slučajevima, to može dovesti do nekontrolisanog kretanja helikoptera ili aviona, uključujući nesreće", rekla je Golecova.

U policiji sumnjaju da je riječ o namjernom činu, a ne slučajnoj upotrebi lasera.

Pilot je upućen na specijalistički pregled vida. U slučaju oštećenja vida, može uslijediti gubitak ljekarskog uvjerenja neophodnog za letenje.

Policijska uprava Ljubljana ističe da njihovi piloti koriste helikoptere ne samo za obavljanje policijskih zadataka, već i za spasavanje ljudi u planinama, na putevima i za prevoz povrijeđenih do bolnica, zbog čega je značajno imati što više operativnih pilota.

Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se juče u centru LJubljane u nastavku antivladinih protesta podstaknutih nezadovoljstvom zbog mjera protiv virusa korona, a policija je upotrijebila suzavac.

Тагови:
  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.