U šoping preko granice 

Hrvati u srpsko selo dolaze po cigarete, lijekove, hranu...

  • 07.06.2019. 16:16

Vojvođansko selo Bogojevo, nedaleko od graničnog prelaza kod Erduta, poslednjih godina je postalo prava šoping meka za Hrvate, koji tamo redovno odlaze.

Ondje kupuju jeftinije cigarete, lijekove, životne namirnice i sredstva za higijenu. Kako i ne bi kada je, kako piše Dojče vele, skoro sve gotovo upola jeftinije nego u Hrvatskoj.

Stoga ne čudi što se na graničnom prelazu Bogojevo - Erdut čak i radnim danom čeka u redovima, a pred najvećim supermarketom u selu najviše se mogu vidjeti automobili vukovarskih, osječkih i belomanastirskih registracija.

S druge strane, roba je ista kao ona na policama hrvatskih trgovinskih centara.

Cigarete su i 11 evra po boksu jeftinije, ali budući da je preko granice dozvoljeno prenijeti samo jedan po osobi, velik broj Slavonaca pravi društvo pušačima i prenosi dodatne pakete.

Jeftinije su i tjestenine, sokovi, zamrznuto povrće, pirinač, džemovi i slatkiši, i to pogotovo oni hrvatskih brendova.

Penzioneri, pak, granicu prelaze kako bi kupili tablete protiv bolova, vitamine, kreme, ali i lijekove na recept za koje je doplata u Hrvatskoj veća od pune cijene u Srbiji. Popularna su i razna pomagala i toplomjeri sa živom koji su u "Lijepoj našoj" i celoj Evropskoj uniji zabranjeni.

Uz to, mnogi u Bogojevo dolaze i na ručak, koji je takođe jeftiniji nego u Hrvatskoj. Velik broj Osječana čak i organizuje proslave u Bogojevu ili obližnjem Apatinu, budući da se tamo mogu naći riblji specijaliteti po mnogo nižim cijenama. Reč je o, naravno, sveže ulovljenim ribama iz Dunava, koji teče odmah pored restorana.

Kako piše DW, Hrvati tako ostavljaju i po više stotina miliona kuna. Ipak, koliko se tačno godišnje potroši u pograničnim mjestima Srbije i BiH teško je procijeniti, a podatke o tome nemaju ni Ministarstvo finansija, Hrvatska gospodarska komora, Zavod za statistiku, niti Poreska uprava Srbije.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.