Hrvatski predsjednik

Milanović: Srpska i Dodik su nam partneri u ovim previranjima

  • Извор: АТВ
  • 18.01.2022. 19:15

Republika Srpska i Milorad Dodik hrvatski su partneri u BIH, poručio je to hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Kaže i da problem preglasavanja Hrvata u BIH bez Srba se ne može riješiti. Dodik je kaže Milanović legitiman predstavnik srpskog naroda i Republike Srpske u BIH koju poštuju i koju će poštovati. Kaže i da ne vidi da srpska politika pravi problem Hrvatima.

“Nama je Republika Srpska odnosno Dodik trenutno u ovim previranjima u BIH partner ko to ne razumije ili ne razumije ili je pokvaren“, izjavio je Zoran Milanović predsjednik Hrvatske.

Jedno od to dvoje po svemu sudeći je Željko Komšić. Posebno je njega naljutilo što Milanović na Dodika i Srpsku gleda kao na partnera u BIH. Po Komšiću to što Dodik podržava izmjene zakona koje bi išle i u korist narodu koji bi Komšić trebalo da predstavlja je ubijanje evropske i NATO perspektive BIH. Navodi Komšić i da se tako pod noge baca Program reformi pri čemu Rusija može zadovoljno trljati ruke, a time dodatno jača i Dodikova separatistička politika. 

„Dodikov ekstremizam i nasilje upravo je rezultat onog etničko-totalitarnog sistema koji Čović hoće da podeblja. Kada Milanović govori o čovjeku sa crne liste Stejt Departmenta kao partneru Hrvatske u Bosni i Hercegovini, u tome mu se nažalost može vjerovati“, rekao je Komšić.

O stanju u BIH govorio je i hrvatski premijer Andrej Plenković i to u Strazburu. On je prenio  predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu da bi bilo jako važno da se na najvišem nivou raspravlja o stanju u BiH i da se svi konstitutivni narodi bolje osjećaju. Objasnio kolegama trenutnu situaciju na jugoistoku Evrope, posebno u BiH, prenose hrvatski mediji. Prenio je Plenković kolegama i da bi idući izbori trebalo da budu održani na način da i Hrvati kao ravnopravan, konstitutivan narod biraju svoje legitimne predstavnike u najviše institucije BiH, što po svemu sudeći na posljednjim izborima nije bio slučaj.