Pokrenuta istraga

Osumnjičeni da su za 400 evra po osobi prebacivali migrante iz BiH u Hrvatsku

  • Извор: СРНА
  • 23.09.2021. 18:06

Osam hrvatskih i jedan državljanin Srbije osumnjičeni su da su u dogovoru s nepoznatom osobom iz Turske prebacivali migrante iz BiH u Hrvatsku da bi dalje mogli da putuju u zemlje zapadne Evrope.

Oni su osumnjičeni su se zajedno s nekoliko osoba iz BiH udružili da bi omogućili migrantima da uz plaćanje novčane naknade nezakonito uđu na teritoriju Hrvatske pa dalje u druge zapadnoevropske zemlje, saopštila je vukovarsko-sremska policija.

Državno tužilaštvo Hrvatske je objavilo da su se se dogovorili s nepoznatom osobom iz Turske da veći broj stranaca prebace iz BiH u Hrvatsku za 400 evra po osobi. Pretpostavlja se da su u 25 navrata prevozili osobe, najmanje njih 100.

Iz vukovarsko-sremske policijske uprave su naveli da je završena kriminalistička istraga nad osmoro hrvatskih državljana starosti od 18 do 62 godine i jedim pedesetogodišnjim državljaninom Srbije.

Utvrđeno je da su osumnjičene osobe od maja do septembra ove godine, u najmanje 25 navrata, omogućili stranim državljanima da nezakonito uđu, izađu, borave ili se kreću u Hrvatskoj, te uđu na teritoriju druge države članice EU i na taj način nezakonito prebacili preko državne granice najmanje 100 stranih državljana za šta su primili unaprijed dogovorenu novčanu naknadu.

Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala predložila je istražnom sudiji Županijskog suda u Osijeku da odredi istražni zatvor četvorici osumnjičenih.

Na području Vukovarsko-sremske županije i grada Zagreba juče je uhapšeno pet hrvatskih državljan, dvije osobe su već u istražnom zatvoru, a za dvije se traga. Pretresom je pronađeno nekoliko mobilnih telefona i gotovina u iznosu od 78.650 evra, 6.000 kuna i 1.710 KM, što približno iznosi oko 602.000 kuna.

Na području Brčkog juče su uhapšena dva lica i pronađeno je 12 migranata tokom organizovanog ilegalnog prelaska preko državne granice na rijeci Savi. Pretresene su tri lokacije na području distrikta u okviru akcije sprečavanja krijumčarenja migranata preko BiH u Hrvatsku i dalje u zemlje EU.

Prilikom hapšenja lica čiji su inicijali S.Đ. (31) i M.I. (20), oba iz Brčkog, privremeno su oduzeta tri plovna vozila i tri putnička motorna vozila koja su korišćena za transport i ilegalno prebacivanje preko državne granice, saopšteno je juče iz Policije Brčko distrikta.

Potražuje se jedno lice sa područja BiH, kao član ove organizovane kriminalne grupe.


  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)