O kovid potvrdama

Otac Gojko Perović: Stav Crkve je poštovanje zdravstvenih mjera

  • Извор: СРНА
  • 29.11.2021. 18:37

U Crnoj Gori od srijede, 1. decembra, nacionalne digitalne kovid potvrde biće potrebne za boravak u ugostiteljskim objektima, prisustvo kulturnim i sportskim događajima, te za ulazak u vjerske objekte, teretane, pozorišne i koncertne hale, saopštile su zdravstvene vlasti, a otac Gojko Perović ponovio je da je stav Crkve da se zdravstvene mjere poštuju.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske na pitanje Sputnjika o ovoj temi, saopšteno je da je njihov stav o ovom pitanju izrekao otac Gojko Perović tokom subotnje besjede u crkvi Svetog Đorđa u Podgorici.

"Crkvena zajednica mora promovisati poštovanje medicinskih mjera protiv epidemije. Ko od nas misli da te mjere ne treba poštovati, neka takvo mišljenje zadrži za sebe. U zajednici, na našim sabranjima, moramo pokazivati tu vrstu brige i međusobne pažnje koja pazi na sve te mjere propisane od strane zdravstvenih radnika. Crkva ne smije postati mjesto iz kojeg se širi priča da su zdravstvene mjere nešto suvišno i nepotrebno", poručio je otac Perović.

On je tada istakao da ako neko od vjernika ima neku dilemu po pitanju mjera, a da su one opravdane, to onda treba da bude predmet njegovog duhovnog razgovora i savjetovanja sa pastirom.

"Ne mogu i ne smiju pojedinačne dileme da se prikazuju kao stav Crkve. Stav Crkve kao zajednice je više puta ponovljen i vrlo je jasan: poštovanje zdravstvenih mjera. Uz takav stav naravno ide i ovaj drugi da Crkva nikada, ni po koju cijenu – bilo kakva nevolja ili epidemija da je u pitanju – neće ostaviti nijednog svog vjernika bez molitve, bez blagoslova i bez upražnjavanja svetotajinskog života", zaključio je Perović.

"Sputnjik" navodi da je nepoznanica ko će i kako kontrolisati vjernike koji imaju potrebu da uđu u crkvu, a možda nemaju kovid propusnice.

Uvođenje kovid propusnica za zaposlene u javnoj upravi se odgađa do konačnog izjašnjenja Ministarstva pravde.

"Preliminarno nismo mogli da damo pozitivno mišljenje za ovaj način uvođenja kovid potvrda u javnoj upravi. Procijenićemo rizike da crnogorski Ustav i obaveze koje imamo u odnosu na očuvanje ljudskih prava i sloboda budu u potpunosti ispoštovani. U tom kontekstu smo oprezni sa uvođenjem kovid potvrde u javnoj upravi, iako mnogi indikatori govore o tome da postoji potreba", rekao je nedavno državni sekretar Ministarstva pravde Boris Marić.