Obmanuo najmanje šest osoba

Prevara "teška" više od 300.000 evra: Mladić u Zagrebu prodavao izmišljene stanove

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 23.10.2021. 17:46

Na osnovu falsifikovanih arhitektonskih nacrta zgrade, ugovora o ortaštvu, kao i onih sa izvođačem radova, utvrđeno je da je jedan zagrebački preduzetnik (20) obmanuo najmanje šest osoba, kojima je izvukao iz džepova preko 2,3 miliona kuna (oko 305.000 evra).

Riječ je o proširenju istrage nad mladićem (20) nakon što je početkom mjeseca već prijavljen da je sa 21-godišnjim saradnikom doveo u zabludu tri osobe i od njih uzeo 630.000 kuna.

Na teret mu se stavlja niz prevara i falsifikovanja dokumenata na štetu četiri muške i dvije ženske osobe. Naime, on je osumnjičen da ih je doveo u zabludu da u zapadnom dijelu Zagreba planira izgraditi stambenu zgradu i da je kompletna dokumentacija već riješena. Pokazivao im je falsifikovane arhitektonske nacrte stambene zgrade, ugovor o ortaštvu, ugovor s izvođačem radova kao i uplate o kupovini keramičke opreme.

Mislivši da je sve što im govori i pokazuje istina, građani su potpisivali ugovore o kupovini stanova u još neizgrađenoj stambenoj zgradi, pa su na fabrike 20-godišnjaka, u kojoj je on ujedno i direktor, uplaćivali avanse za kupovinu stanova. Uplatili su tako oko 2,3 miliona kuna za stanove, kako se kasnije ispostavilo, ne postoje, piše Jutarnji.hr.

Prethodno je policija istraživanjem utvrdila da je s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, isplanirao prevare. Sa namjerom dovođenja u zabludu, 20. jula ove godine oglasio na internetu oglas u kojem je navede da njegova firma prodaje stanove u još neizgrađenoj zgradi.

– Na takav oglas u narednim danima javili su se zainteresovani kupci kojima je osumnjičeni lažno predočio da je dovršena izrada projektne i druge potrebne dokumentacije kao i zaključen ugovor s izvođačem građevinskih radova, a što su preduzetnik i njegov poslovni partner potkrepili i lažnom činjenicom da je upravo osumnjičeni 21-godišnjak i glavni inženjer gradilišta za navedeni projekt izgradnje stambene zgrade – saopštili su iz policije početkom mjeseca dodajući da je 20-godišnjak tad s troje oštećenih zaključio predugovore o prodaji stanova veličine 40 i 45m2.

Kupci su, ništa ne sluteći, uplatili tom prilikom 630.000 kuna avansa, a varalice su nastavile da ih dovode u zabludu servirajući im novu falsifikovanu dokumentaciju.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина