Hrvatska

Profesor iz Varaždina prijavio kršenje epidemioloških mjera, pretukli ga nasmrt

  • Извор: Индекс
  • 06.12.2021. 22:22

Županijsko državno tužilaštvo u Varaždinu je 25. novembra, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv četvoro hrvatskih državljana (1992., 1997., 2001. i 1995.) zbog počinjenog kaznenog djela teškog ubistva iz čl. 111. toč. 4. Kaznenog zakona, objavio je DORH.

Radi se o slučaju brutalnog ubistva 35-godišnjeg profesora Nine Čengića u Varaždinu.

"Okrivljenike se optužnicom tereti da su 29. maja 2021. oko 4:00 sata, na ulici ispred prostorija jedne udruženja u Varaždinu, postupajući iz osvete prema 35-godišnjaku zbog toga što je prethodno pozvao policiju i prijavio kršenje epidemioloških mjera u prostoru udruženja, počinili navedeno krivično djelo.

Nakon što su policijski službenici otišli budući da im niko iz prostorija udruženja nije otvarao vrata, prvookrivljeni 29-godišnjak je snažnim udarcem šakom u glavu oborio 35-godišnjeg  oštećenog na tlo te ga nastavio udarati rukama, nogama i drvenom palicom, u čemu su mu se pridružili i ostali okrviljeni koji su zadali oštećenom brojne udarce rukama i nogama po glavi i tijelu i udarali ga sve dok se nije prestao micati.

Oštećeni je, uslijed primljenih udaraca, zadobio prelom slijepočnice i razdor vena s krvarenjem u mozgu te od tih povreda preminuo 30. maja", objavio je DORH.

Prijeti im najmanje 10 godina zatvora

Četvorka se tereti za teško ubistvo "iz koristoljublja, bezobzirne osvete, mržnje ili iz drugih niskih pobuda". Prijeti im kazna zatvora od najmanje 10 godina ili dugotrajni zatvor, odnosno najviše 40 godina.

Sumnja se da su u teškom premlaćivanju i ubistvu profesora engleskog jezika, koji je radio na zamjeni u Gospodarskoj školi u Varaždinu, učestvovali Asja G. (24), Ivan G. (20), Ivor V. (29) i Dominik Ž. (25).

Podsjetimo, PU varaždinska je prije par mjeseci objavila što se događalo na dan ubistva.

Čengić razgovarao s policijom ispred kluba, policajcima niko nije otvarao

Za početak, rekli su da su ubijeni profesor i napadači ondje bili prije ubojstva. Neko je prijavio da se u klubu krše epidemiološke mjere. Iz udruženja se čula muzika, ali policiji niko nije otvarao.

"Kriminalističkim istraživanjem i analizom događaja utvrđeno je da je dana 29. maja 2021. godine oko 4 sata Operativno-komunikacijski centar PU varaždinske zaprimio dvije dojave od anonimnih građana kojima prijavljuju da se u prostoru jedne udruženja u Varaždinu, Graberje, krše epidemiološke mjere koje su na snazi. Odmah po prvoj prijavi, na mjesto događaja upućena je patrola policije Policijske stanice Varaždin.

Šok: Ubica profesora fizičkog izvršio samoubistvo ispred Narodne skupštine

Dolaskom na mjesto događaja, policijski su službenici došli do ulaznih vrata spomenutog udruženja koja su bila zaključana, a u unutrašnjosti se čula prigušena muzika. Policijski službenici su se na adresi zadržali 30-ak minuta, a cijelo to vrijeme su pokušavali dozvati osobe iz unutrašnjosti, ali niko nije otvarao vrata niti u tom vremenu niko nije izašao iz objekta dok policijski službenici prema zakonskim odredbama, s obzirom na utvrđene okolnosti, nisu imali ovlašćenja za nasilno ulaženje u objekt", piše policija.

Onda su susreli Čengića. On je policiji rekao da se u Kulturani krše epidemiološke mjere.

"Prilikom tog postupanja, na prostoru ispred udruženja nalazio se i muškarac, za kojeg su provjerili identitet i utvrdili da se radi o oštećenom 35-godišnjaku, a koji je policajcima dao informacije da se u unutrašnjosti objekta krše epidemiološke mjere. Iste prilike nije izjavljivao da se prethodno nalazio u objektu niti da se ranije sukobio sa nekim, dok vidljivih povreda nije imao", piše policija.

Policija otišla, Čengić ostao. Malo kasnije dobili su prijavu da leži na ulici

Onda su policajci otišli. Čengić je ostao ispred kluba.

"Policijski su službenici napustili adresu postupanja zbog drugih zadaća, ali o utvrđenom su izrađena pismeni izvještaj temeljem kojih su se trebale prikupiti dodatne informacije i činjenice o okolnostima prijave o kršenju epidemioloških mjera, a temeljem čega bi se o ishodu utvrđenog poduzele odgovarajuće mjere i radnje i obavijestila druga nadležna tijela, dok je 35-godišnjak ostao na istoj adresi", piše policija.

Malo kasnije dobili su prijavu da na ulici leži muškarac.

"Istog dana oko 6 sati, Operativno-komunikacijski centar Policijske uprave varaždinske dobio je prijavu građanina da u Varaždinu, ulica Graberje, leži povrijeđena muška osoba bez svijesti. Dolaskom policijskih službenika na mjesto događaja utvrđeno je da se radi o spomenutom 35-godišnjaku s vidljivim tjelesnim povredama. Na mjesto događaja izašla je ekipa Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije koji mu je pružila hitnu medicinsku pomoć, nakon čega je prevezen u Opštu bolnicu Varaždin, gdje je zbog teških povreda zadržan na daljnjem liječenju.

Nažalost, u nedjelju, 30. maja, uslijed zadobijenih teških povreda, 35-godišnjak je preminuo u bolnici", piše policija.

Kako je počeo sukob?

Priča o početku sukoba i dalje nije najjasnija. Kako pišu Varaždinske vijesti, osumnjičeni su se družili u Kulturani. Isti portal navodi kako je do sukoba došlo kad je Čengić zatražio od okupljenih da se smire. To su, navodi dalje ovaj portal, često znali tražiti i stanari okolnih zgrada. Dodaju i da je policija već ranije znala intervenisati te dodaju da je udruženju prijetio raskid zakupa gradskog prostora u kojem se nalazi, a ispred kojeg se napad dogodio. To je jedna verzija.

Ali policija u saopštenju kaže kako im nije rekao da je bio unutra. Takođe, ne spominju ni da je bio pijan.

Prema nešto drugačijoj verziji, koju je objavio HRT, tokom večeri je do sukoba 35-godišnjeg Čengića i napadača došlo u prostorijama udruženja.

Prema informacijama koje je HRT-ov portal dobio iz nezvaničnih izvora, navodno je u klubu varaždinskog udruženja došlo do nesuglasica između vidno pijanog 35-godišnjeg profesora i četvoro okrivljenih, pri čemu je pijani 35-godišnjak navodno provocirao, zbog čega su ga okrivljeni izbacili iz kluba.

Profesor je potom navodno pozvao policiju, pisao je HRT, koja je došla i otišla, a četvorka ga je nakon odlaska policije fizički napala i nanijela mu teške povrede od kojih je nakraju i preminuo.

(Index)

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)