Slovenija

Rast broja zaraženih, Vlada razmatra nove mjere

  • Извор: СРНА
  • 06.01.2022. 12:02

Slovenija je potvrdila još 3.829 zaraženih virusom korona i pet preminulih, objavio je Nacionalni institut za javno zdravlje.

Broj zaraženih veći je za 124 odsto od broja koji je bio prije sedam dana, a Vlada razmatra mjere koje bi trebalo da stupe na snagu u ponedjeljak, 10. januara.

Epidemiolozi predlažu da se vrijeme trajanja karantina za osobe u kontaktu sa zaraženima skrati sa 10 na sedam dana, bez dodatnog testiranja pred njen završetak.

Karantina poslije visokorizičnog kontakta bili bi kao izuzetak pošteđeni oni koji su primili buster dozu, dok se pravila izolacije zaraženih neće mijenjati.

O prijedlogu da se od karantina izuzmu oni koji su kovid preboljeli u posljednjih 45 dana ili su vakcinisani osnovnim dozama Vlada treba da se opredijeli, prenose slovenački mediji.

Uprkos širenju omikron soja za sada se ozbiljno ne razmatra uvođenje obvezne vakcine. Obrazovanje će se i dalje u pravilu odvijati u školama, ne onlajn, ali će se pooštravati pravila za domove starijih i nemoćnih jer je u više njih posljednjih zabilježen prodor virusa.

U bolnicama je trenutno ukupno 550 kovid pacijenata, od kojih je 161 na intenzivnoj njezi, što je malo više nego dan ranije.

Тагови: