"Srce mi se slomilo kada sam čuo plač"

Zaev opisao kako se sedmoro ljudi spasilo iz zapaljenog autobusa

  • Izvor: Tanjug
  • 24.11.2021.09:13

Sedmoro preživjelih u nesreći autobusa, u kojoj je poginulo najmanje 46 osoba, iskočilo je kroz prozor i tako se spasilo nakon što se vozilo zapalilo na putu u Bugarskoj.

Sedmoro ljudi, četiri muškarca i tri žene, svi s opekotinama, uspjelo je da iskoči iz zapaljenog vozila i tako preživi nesreću na autoputu jugozapadno od bugarske prestonice Sofije.

Nesreća se dogodila kad je autobus makedonske agencije “Besa transa”, koji je bio krcat uglavnom mekedonskim turistima, udario u 3 ujutro u barijeru na autoputu Sofija-Blagojevgrad i zapalio se. Autobus se vraćao iz Istanbula u Sjevernu Makedoniju, a među poginulima je dvanaestoro djece.

Razmjere nesreće izazvale su šok i tugu u Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji, gdje je proglašena trodnevna nacionalna žalost, a makedonski premijer Zoran Zaev opisao je nesreću kao “užasavajuću”.

“Posjetio sam povrijeđene u bolnici u Bugarskoj. Srce mi se slomilo kada sam čuo plač oca koji je izgubio dijete”, rekao je Zaev za BBC.

Premijer je saopštio da je razgovarao sa jednim od preživjelih, koji mu je rekao da su putnici spavali kada ih je probudio zvuk eksplozije.

“Uspjeli su da razbiju jedan od prozora i spasili nekoliko ljudi. Nažalost, ostali nisu uspjeli”, rekao je Zaev novinarima.

Zaev se sa ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem i ministrom zdravlja Venkom Filipčetom nalazi u Bugarskoj gdje prate situaciju nakon teške nesreće.