Forum dijaspore

Đokić: Srpska je mjesto sigurnog investiranja 

  • 31.05.2019. 10:34

Republika Srpska postala je mjesto sigurnog investiranja i pouzdanog partnerstva, a i dalje unapređuje ambijent za poslovanje, rekao je danas ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić na drugom Forumu dijaspore u Banjaluci.

Đokić je naveo da institucije usklađuju propise za investiranje, na čemu radi i lokalna i republička administracija. 

"One održavaju investitore, a mi nastojimo da stvaramo još bolji ambijent za ulagače", rekao je Đokić na panelu "Dijaspora za razvoj Republike Srpske", o značaju dijaspore za održivi ekonomski rast i povećanje zaposlenosti u Srpskoj. 

On je istakao da sigurnost investiranja potvrđuje i uspješni projekat izgradnje Termoelektrane "Stanari". 

"Netačna je slika da je ovaj prostor nestabilan i da nisu uređene institucije. Ovdje se uspješno mogu realizovati investicije, a otvoreni smo za nove, posebno u sektoru energetike. Vršimo pripremu za druge velike projekte u ovim oblastima i svi koji su ulagali ove sektore su zadovoljni i ostvarili su profit. Ambijent je siguran i pouzdan", naglasio je Đokić. 

On je rekao da Srpska želi da privuče i ljude iz dijaspore da ovdje pokrenu svoje biznise. 

"Donosimo nove zakone i želimo da dodatno stimulišemo investicije, te da u tom poslu budu zadovoljni i poslodavci i radnici", istakao je Đokić. 

Privrednik iz Austrije i vlasnik firme "Mreža-netvork" u Derventi Markus Štraser rekao je da je investirao u Republiku Srpsku zbog povoljnih uslova, ali i kvalitetnih radnika. 

On je podsjetio da je firmu otvorio u Derventi i da je u početku imao pet radnika. 

"Danas ih ima više od 400, a naši klijenti, poput `Lamborginija` i `Boša` zadovoljni su radom ovdašnjih radnika", rekao je Štraser i naveo da je u Derventi imao podršku lokalnih vlasti. 

Forum dijaspore, čiji su organizator predsjednik Republike Srpske i Vlada Srpske, okuplja Srbe iz matice i inostranstva, kao i sve strane državljane koji izučavaju srpski jezik, istoriju i kulturu, a zainteresovani su za razvoj Republike Srpske. 
 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)