Profesor Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu

Lukić: Strahovlada zapadnih sila počela nepovratno da se raspada

  • 15.03.2021. 08:54

Profesor Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić ocijenio je da je strahovlada velikih zapadnih sila prelomljena kroz njihove ambasade i ambasadore, te visokog predstavnika u BiH počela nepovratno da se topi i raspada.


"Dobro je da je narod Republike Srpske kroz stav većine svojih predstavnika u najvišem državnom organu rekao šta misli o diktaturi i strahovladi visokog predstavnika, koji sam sebi dodjeljuje ovlašćenja koja mu ni po jednom pravnom aktu ne pripadaju", istakao je Lukić, govoreći o značaju odluka Narodne skupštine Republike Srpske o pitanju ostanka visokog predstavnika u BiH, ali i o budućnosti te institucije.

Lukić je naveo da je politička većina u Narodnoj skupštini iskazala stav ogromne većine državljana Srpske i da sada slijedi borba u kojoj ta većina ne smije da poklekne, jer će u tom slučaju izgubiti legitimitet i vjerodostojnost.

On je za Glas Srpske izjavio da njegova dosadašnja iskustva u saradnji sa zapadnim diplomatama i vojnicima nisu pozitivna i da "oni ne pristaju na otvoren razgovor politički punoljetnih i ravnopravnih strana", već traže samo bespogovorno slušanje.

"Za njih su stavovi Republike Srpske izvor nestabilnosti, a ne politika koju vodi SDA kada u svoj program stavi za cilj BiH bez entiteta", istakao je Lukić.

On je dodao da očekuje "dalje nepromišljene poteze Zapada i dalje neutemeljene pritiske raznih vrsta na Republiku Srpsku i njene političke lidere".

"No, mi moramo da mislimo svojom glavom i da ne povjerujemo u njihove fantazmagorije, iskrivljene i lažne ocjene i osude. Samo tako ćemo očuvati naš srpski identitet, samopoštovanje, egzistenciju i Republiku Srpsku", naglasio je Lukić.

On je ukazao da BiH sa visokim predstavnikom, sa samozvanim Savjetom za sprovođenje mira /PIK/ i njegovim Upravnim odborom nije suverena i samostalna država.

"Sa situacijom gde države članice PIK-a upravljaju BiH i ostvaruju njena prava, sa diktatorom i tiraninom u liku visokog predstavnika, sa životom pod dekretima takvog diktatora koje on naziva ustavom i zakonima, BiH je u kolonijalnom ili statusu kondominijuma", rekao je Lukić.

On je naglasio da visoki predstavnik Bošnjacima daje neku lažnu predstavu da su oni u političkom smislu supstanca BiH, osnovni uslov i smisao njenog postojanja, pojasnivši da su visoki predstavnici to činili podržavajući pogubnu težnju ka denacionalizaciji Srba, ka centralizaciji i unitarizaciji BiH, ka ustavnom restrukturisanju BiH bez federalnih jedinica, ka stvaranju jedinstva "na temeljima kalajevštine" i slično.

"Naravno da će oni /Bošnjaci/ zbog toga grčevito tražiti ostanak i opstanak visokog predstavnika, jer bi bez toga i tek tada razumjeli gde su, ko su i šta su. A realnost je daleko, daleko drugačija od takve lažne samopredstave, koju pothranjuju zapadne sile i visoki predstavnik", rekao je Lukić.

Odgovarajući na pitanje koliko je važna podrška Rusije i njen principijelni stav da OHR treba da ode bez obzira na personalna rješenja, Lukić je rekao da je stav Rusije veoma značajan, objektivan i nepristrastan "i zato više vrijedi".

"To što prelomljen kroz optiku zapadnog političkog mišljenja, te stavova Hrvata i Bošnjaka zadobija izgled pristrasnosti u korist Srba, kao i nekog oblika borbe Rusije protiv Zapada, ne menja mnogo na stvari. Moramo da cenimo takav stav Rusije. Ne zaboravimo da je Rusija stalna članica Saveta bezbednosti i da kao takva ima poseban položaj prilikom odlučivanja u njemu", dodao je Lukić.