Narodna skupština Srpske

Pred poslanicima dokumenti važni za pripremu izgradnje aerodroma u Trebinju

  • 22.09.2020. 19:08

Aerodrom Trebinje je važan projekat za Srpsku, koji ima perspektivu. Stoodstotni vlasnik biće Srbija. Poručio je to narodnim psolanicima danas premijer Radovan Višković.

Prve letove očekuje već krajem 2021. godine, a korist će, poručuje, imati, ne samo Hercegovina, već i čitava Republika Srpska.

"Imaju formirani zajednički timovi Srpske i Srbije koji će raditi na realizaciji ovog projekta. Kada zakoni i odluke budu usvojeni, stvara se pravni osnov da se od 1. oktobra uđe u postupak eksproprijacije za izgradnju tog objekta u Trebinju", rekao je Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Upravo su se zato pred poslanicima našli dokumenti koji će poslužiti kao temelj za početak izgradnje aerodroma. Zakonom o posebnom postupku eksproprijacije rješavaju se imovinsko-pravni odnosi. Odlukom o izradi zoning plana sprječava se pomjeranje postavljenih rokova za realizaciju.

Opoziciji, kao po običaju smeta i ovaj projekat. Ne znaju, čini se, razliku između pomoći i investicije, pa zamjeraju što će izgradnju aerodroma u popunosti finansirati Srbija. PDP-ov Draško Stanivuković, u Banjaluci bi gradio spomenike vojnicima Armije BiH i HVO-a, ali mu smeta izgradnja puteva, stadiona i aerodroma u Srpskoj. 

"Republika Srpsa i Srbija treba da budu podrška jedna drugoj, a ne da mi budemo taj nestašni brat koji samo treba pomoć treba podršku, uvijek zavisi od nekad da ne kažem nečije milostinje", istakao je Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u NSRS.

Izgradnja aerodroma u Trebinju nije humanitarna pomoć. Od tog projekta će koristi imati i Srpska i Srbija, pojašnjavaju Stanivukoviću u vladajućoj većini.

"Mi možemo biti samo ponosni na to da Srbija vidi interesa u tom da ulaže u Republiku Srpsku na ovaj način i taj intres je višestruk i to možemo biti samo ponosni", istakao je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NSRS.

"Bilo bi dobro da kažete šta je vaša vlast uradila u četiri godine u tom Trebinju. Osim što je vaš gradonačelnik kada je izabran ispalio pet metaka iz pištolja u kafani i izuzev što je pokušao nakon mandata da zaposli još 30 aktivista PDP u opštini Trebinju. Aerodrom Trebninje će se izgraditi, naravno uz pdršku i Vučića a ono što se sigurno neće izgraditi u Banjaluci spomenik vojnicima tkzv Armije BiH i HVO-a", naglasio je Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Što se lokacije tiče, nju su, kaže ministarka Srebrenka Golić odabrali stručnjaci iz Srbije, koji iza sebe imaju nekoliko izgrađenih aerodroma. Pista trebinjskog aerodroma biće duga 3 i po kilometra.  Zoning plan obuhvata područje grada Trebinja površine oko 1.234 hektara, koje zahvata šire područje naselja Hum, Taleža i Cerovac.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.