Potpisani ugovori

Rajčević: Ministarstvo će finansirati 124 projekta

  • 22.02.2019. 12:27

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske sufinansiraće naučnoistraživačke projekte.

Za ovo su iz budžeta izdvojili milion i 230 hiljada maraka. Ministar Srđan Rajčević tvrdi, biće sufinansirana 124 projekta. Rajčević kaže i da su sredstva raspoređena u skladu sa svrhom projekta.

Jedan od projekata koji će biti sufinansiran je projekat Milice Balaban, rukovodioca studijskog programa hemija na PMF-u u Banjaluci. Balaban kaže, sredstva od Ministarstva će joj mnogo značiti za početna istraživanja koja će obaviti na matičnom fakultetu. 

Kaže, riječ je o projektu gdje će se baviti sintezom novih materijala čijim bi dodatkom bila povećana efikasnost solarnih ćelija, kao i njihova stabilnost. Da bi uspješno završila projekat, Milici će pomoći kolege s Univerziteta u Tokiju, kao i kolege sa Slovenskog fakulteta.

Sufinansiraće se 24 projekta iz oblasti inženjerstva i tehnologije, 34 iz prirodnih nauka, 15 iz oblasti poljoprivrednih nauka, 25 iz medicinskih nauka, 19 iz društvenih, te sedam projekata iz humanističkih nauka.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.