Petar Đokić 

Srbija i Srpska sremne za izgradnjuu HE "Foča" i "Paunci"

  • 25.01.2019.16:30

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da su Srpska i Srbija izrazile spremnost za realizaciju projekta izgradnje hidroelektrana "Foča" i "Paunci" na rijeci Drini, ukupne vrijednosti oko 245 miliona evra.

Đokić je rekao novinarima u Banjaluci da bi HE "Foča" trebalo da ima snagu oko 44,15 megavata, a HE "Paunci" 43,25 megavata. 

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske dodijelila juče "Elektroprivredi Republike Srpske" koncesije za izgradnju i korištenje ovih hidroelektrana. 

"ERS će uskoro formirati koncesiono preduzeće koje će stupiti u ugovorni odnos sa `Elektroprivredom Srbije` s ciljem da Srpska i Srbija izgrade ove energetske objekte", rekao je Đokić nakon sjednice Mješovitog energetskog komiteta Srpske i Srbije kojom je predsjedavao zajedno sa ministrom rudarstva i energetike Srbije Aleksandrom Antićem. 

On je naveo da su od predstavnika Srbije dobili jasna uvjeravanja da je ova zemlja spremna za realizaciju tog projekta. 

"Odnosi u okviru zajedničkog preduzeća biće naknadno uređeni i to na principu definisanja udjela Srpske i Srbije. Nedavno je održan sastanak premijera Srpske Radovana Viškovića sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Anom Brnabić, na kojem je dat poseban značaj ovom energetskom projektu", rekao je Đokić. 

On je ocijenio da je projekat isplativ, te da se može operativno ostvariti i završiti narednih godina.