Brčko

Za program samozapošljavanja 500 hiljada maraka

  • 28.09.2018. 15:50

Vlada Brčko distrikta usvojila je danas Program samozapošljavanja za ovu godinu, vrijedan 500 hiljada KM.

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu u brčanskoj Vladi Pero Gudeljević rekao je da je limit sredstava Programa samozapošljavanja po subjektu za ovu godinu 15 hiljada KM.

"Mi smo u ovoj godini za te namjene u budžetu obezbijedili 500 hiljada KM. S obzirom da u Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta postoji nešto neutrošenih sredstava iz prethodnih godina, danas je data saglasnost da Zavod pokrene proceduru i 77.800 KM usmjeri u program samozapošljavanja, što znači da će ukupan fond biti 577.800 KM", pojasnio je Gudeljević.

Govoreći o ovom programu, on je rekao da je razlika u odnosu na prošlu godinu to što neće biti dijela za poljoprivredu, jer postoji novi program za poljoprivredu koji, takođe, iznosi 500 hiljada KM.

"Do sada je 248 preduzetnika započelo posao sredstvima iz ovog programa, a očekujemo da će biti 35 do 40 novih pravnih subjekata", rekao je Gudeljević.

Po okončanju 48. sjednice, Vlada Brčko distrikta danas je započela 49. redovnu sjednicu na kojoj je usvojila Program utroška sredstava za sufinansiranje projekata koje finansiraju EU i drugi donatori.

Šef Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju Delfa Dejanović rekla je da će novac dobiti četiri organizacije iz Brčko distrikta - Omladinski centar "Vermont", Crveni krst i Omladinski centar "Proni", po 15 hiljada KM, te Biciklistički klub "Sveti Nikolaj" pet hiljada KM.

"Odjeljenje za evropske integracije i međunarodnu saradnju u budžetu za ovu godinu ima na raspolaganju 50 hiljada KM za sufinansiranje ovakvih projekata. Vlada je krajem juna usvojila odluku o kriterijumima i nakon toga smo raspisali javni poziv. Imenovana je komisija za odabir koja je na osnovu bodovanja dala Vladi prijedlog, koji je danas usvojen", kaže Dejanovićeva.

Ona je dodala da se na javni poziv prijavilo pet nevladinih organizacija, ali da jedan prijedlog nije podnesen na vrijeme, tako da su četiri prihvaćena.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Program utroška sredstva za dodjelu grantova nevladinim organizacijama u Odjeljenju za stručne i administrativne poslove.
 

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина