Predsjednik Skupštine Srbije

Dačić: Puno razumijevanje Zemana za kosovski problem

  • Извор: Танјуг
  • 31.08.2021. 22:41

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je u Pragu nakon sastanka sa najvišim zvaničnicima Češke da predsjednik Češke Miloš Zeman ima puno razumijevanje kosovskog problema i da je ponovio svoj raniji stav o tome.

- Јednom rječju iznio je sve ono što mi volimo da čujemo. I ja sam mu prenio zahvalnost našeg naroda i građana. On ima puno razumijevanja oko tog problema. Rekao mi je da nije primio pisma za njihovog ambasadora i da nije poslao češkog ambasadora na Kosovo - dodao je Dačić.

Zeman je prije nekoliko mjeseci iznenadio mnoge izvinjenjem zbog bombardovanja Srbije 1999. godine.

Na sastanku u Pragu je zaključeno da su bilateralni odnosi Srbije i Češke na veoma visokom nivou, te da ih prati i razvoj ekonomske saradnje, prenosi RTS.

Domaćini u Pragu poručili su da će ta zemlja nastaviti da pruža punu podršku Srbiji na njenom evropskom putu, da će se i dalje zalagati za brzu evropsku integraciju Srbije, bez uslovljavanja, te da će to biti jedan od ključnih prioriteta kada Češka preuzme kormilo EU sljedeće godine.

Predsjednik Predstavničkog doma Parlamenta Češke Radek Vondraček rekao je da će Češka sigurno nastojati da bude razvijeno pitanje proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana.

- Posljednji put sam o tome razgovarao prije tri dana sa predstavnicima Slovačke i Austrije, a to je bila tema i na sastanku sa njemačkim predsjednikom koji je nedavno bio u Pragu. Nas čekaju izbori za 40 dana, ali bez obzira na to kakvi rezultati budu, prijateljski odnosi sa Srbijom moraju biti sačuvani - dodao je on.

Konstatovano je da su sve bolji ekonomski odnosi, da trgovinska razmjena dvije zemlje prelazi 1,200 milijardi evra. Srbija u Češku najviše izvozi električne mašine i namještaj, a iz nje uvozi drumska vozila.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)