SPC

Patrijarh Porfirije čestitao Ramazanski bajram

  • 11.05.2021. 13:53

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije čestitao je Ramazanski bajram vjernicima islamske vjeroispovijesti sa željom da ga proslave u radosti, miru, ljubavi i blagostanju.

"Smatram blagoslovom Božjim što mi je pružena prilika da braći muslimanima, koji žive širom naše otadžbine, uputim srdačne čestitke povodom jednog od najvećih islamskih praznika - Ramazanskog bajrama", poručio je patrijarh srpski.

Patrijarh Porfirije je naglasio da je njegova radost utoliko veća što čini isto ono što je još u 13. vijeku činio Sveti Sava, kada je posjetio i sklopio prijateljstvo sa kalifom Velikog Vavilona, odnosno Bagdada, i sultanom Velikog Egipta, odnosno Kaira, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

"Time je Sveti Sava ukazao budućim pokolenjima pravoslavnih hrišćana da sa muslimanima treba da grade mir, saradnju i prijateljstvo", rekao je patrijarh srpski.

Prema njegovim riječima, građenje ovakvih odnosa posebno je važno u danima i mjesecima iskušenja zbog pandemije, koja je odnijela mnoge živote, izazvala patnju i strah, ne birajući da li je neko hrišćanin, musliman ili neke druge vjere, ali da "čovekoljubivi postupci i međusobna pomoć u neprilikama imaju veći značaj nego zajedničko veselje u vremenima kada iskušenja nema".

Patrijarh srpski je poručio da će, stoga, i sam nastojati da zajedno sa duhovnim predvodnicima muslimana, koji su i njegovi dragi prijatelji, učestvuje u izgradnji bratskih odnosa pravoslavnih hrišćana i muslimana.

"U ime takvih odnosa, još jedanput svim muslimanima koji žive u našoj otadžbini najsrdačnije čestitam praznik Ramazanski bajram", rekao je patrijarh Porfirije.

Vjernici islamske vjeroispovjesti će prvi dan Ramazanskog bajrama obilježiti u četvrtak, 13. maja.