Beograd

Patrijarh Porfirije: Ne može se biti svjetski, a da nisi svoj

  • Извор: СРНА
  • 15.09.2021. 19:34

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poželio je večeras srećan Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, ističući da se jedinstvo naroda ostvaruje u duhovnom smislu i da se ne može biti svjetski, a da nisi svoj.

"Mi živimo po principima hrišćanskim, jevađeljskim i svetosavskim. Jevanđeljski zavjet jedinstva je kao amanet ostavio Sveti Sava, sin Stefana Nemanje", rekao je patrijarh Porfirije u obraćanju na centralnoj svečanosti povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Beogradu.

On je rekao da je Sveti Sava činio sve da se prevazilaze sukobi i nesporazumi među braćom, ali da se nasilno ne ukidaju i različitosti, "tražio je da među ljudima zasija ljepota jedinstva i slobode".

"Činjenicu da smo zreli pokazuje i to što svaka nacionalna manjina ima svoj nacionalni praznik, na primjer u Vojvodini. To je ujedno praznik i svih ljudi koji žive u Vojvodini", ukazao je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim riječima, potreba jedinstva naroda zasnovana je na duhovnim osnovama, a ne na zakonima tla i krvi.

"Narodi su dati da kroz stvaralaštvo, kulturu, duhovne domete upoznaju smisao i razlog svog postojanja, da upoznaju odakle su, ko su i kuda idu. To je moguće tek kada upoznaju Boga i njegov vječni plan o čovjeku", dodao je patrijarh Porfirije.

On je istakao da se gradimo iznutra, kako bismo gradili naše jedinstvo, ali i sa drugim narodima.

"Molim se Bogu da nikada ne budemo pokretani sitnim i sebičnim strastima, da nikada zbog toga ne budemo nasuprot jedni drugima, nego da budemo jedno u sebi i jedno među sobom, a onda da gradimo jedinstvo sa svima", istakao je patrijarh Porfirije.

On je dodao da je važno biti na tom putu, truditi se da uredimo sebe i svoj dom i kao takvi pokušati biti dobar primjer za ugled svima i to u dobru i vrlini.

Prema njegovim riječima, svaki čovjek je stvoren sa svojim darovima i sposobnostima, sa svojim ličnim pečatom, a opet je svaki u zajednici sa svim ljudima i različit, "različit, a ne suprotstavljen, ne protivrječan drugome".

"Čovjek ima mogućnost da daruje sebe drugome i da se obogaćuje drugim. Ne možemo voljeti druge, koji su udaljeni od nas, ako najprije ne volimo svog oca, majku, brata, sestru, komšiju, porodicu, svoj rod i narod. To je logika i prirodni duhovni poredak stvari", naglasio je patrijarh Porfirije.

On je dodao da je svaki drugi redoslijed neprirodan.

"Zato moramo na prvom mjestu upoznati sebe, ono što je naše, a da bismo mogli da rastemo moramo spoznati i svoje slabosti kako bismo bili bolji", rekao je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim riječima, u prošlosti se mora tragati za svojim nadahnućima.

"Prije svega moramo upoznati sebe i svoje, usredsrediti se, zahvatiti iz samog korijena našeg bića i ići naprijed. Ne mogu nam drugi kroz svoje interpretacija nas, naših misli i djela reći ko smo mi na dublji i autentičniji način od onoga koji je nama jedino moguć", istakao je patrijarh Porfirije.

On je naveo da jedinstvo porodice, familije, naroda ne smije biti zasnovano na sebičnim interesima "i ne smije da posluži da se zatvorimo u sebe, odvojimo se od drugih i budemo, ne daj Bože, sa drugim u konfliktu".

"Tako bi naše jedinstvo postalo destruktivno i pretvorilo u suprotnost i vratilo kao bumerang. Zbog toga građenje jedinstva za cilj ima stvaralaštvo i razvijanje sopstvenih darova, kojima ćemo obogatiti druge i biti obogaćeni i tako ići u Bogom zapisanu kosmičku harmoniju", ukazao je patrijarh Porfirije.

On je poručio da ne možeš biti svjetski, a da nisi svoj.

"Tek kada si upoznao sebe, kada si sa svojim narodom, stekao si instrument kojim ćeš upoznati svet i postati jedno sa njim, otvoriti srce i u njemu smjestiti sve narode. Ne možeš poštovati druge i njegovu slobodu, a da ne poštuješ sebe i svoju slobodu, isto tako drugi te neće poštovati, ako ti ne voliš i ne poštuješ sebe i svoje", naglasio je patrijarh srpski.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина